AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Index relé választása.

Az index relé működése kell ahhoz, hogy ha vezetés közben az egyik vagy a másik irányba mozdítjuk az irányjelző kart, akkor „odakint” az index a megfelelő oldalon villogni kezdjen. Nézelődjön a teljes autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika választékunkban.

Index relé az a megszakító berendezés, amely az irányjelző villogását biztosítja.

Az egyik legpatinásabb autóelektronikai alkatrészgyártó a Hans-Pries. Kiváló termékük a szóban forgó alkatrész. Miért Hans-Pries? A kérdés jogos, hiszen minden index relé pont annyit tud és semmivel sem többet, mint a másik, megszakítja az áramkört és ezzel villogást hoz létre.


Keresse meg az autójához megfelelő index relé alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Amiben eltérnek egymástól ezek a kütyük, az csak a szokásos, nem nagy dolog. Az ugyanis, hogy egy irányjelző relé Hans-Pries márkajelzéssel statisztikailag sokkal tovább fog hibátlanul működni, mint versenytársainak többsége. Akár a kocsi élete végéig is.

Index relé ledes indexhez

Index relé

Vigyázni kell, ha az irányjelzőben használt égőket LED égőkre cseréljük, mert akkor ledes indexhez való index relé kell. Ha nem állna rendelkezésre index relé ledes indexhez, akkor resistorokat kell beszerelni, amelyek szabályozzák az átfolyó áram mennyiségét. Általában négy ilyen resistor beszerelésére van szükség. 

Irányjelző relé hiba

Az index relé hiba egyszerű formája, hogy nem villog az irányjelző. Ezt könnyű észrevenni, ha másról nem a közlekedésben résztvevők kézjelzéséből és a szájukról leolvasható egyszerű, ámde sűrűn használt indulatszavak gyakori előfordulásáról. Ennél nehezebben érzékelhető hiba, ha az irányjelzőnk nem szabványon „pislog”, ami azt jelenti, hogy vagy túl gyorsan, vagy túl lassan villogunk. Mindkét esetben szakszervizhez érdemes fordulni. A legtöbb esetben a javítás nem más mint index relé csere. Nem egy túl bonyolult alkatrészről és nem túl nehéz szerelési munkáról van szó, ezért nem kell borsos díjjal számolni egy indexrelé csere esetén.