AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hűtőventillátor relé választása.

Hűtőventillátor relé beépítésével függetleníteni lehet a hűtőrendszer hőkapcsolójától a ventilátor indítását, azaz, akkor is üzembe lehet helyezni, ha a hőkapcsoló ezt nem teszi meg. Válogasson további autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika kínálatunkból is.

A hűtőventilátor relé haszna

Miért hasznos a hűtőventillátor relé, ha amúgy is van hőkapcsoló, ami indítja? Először is nyilván az, hogy akkor is be tudjuk kapcsolni, ha a hőkapcsoló valamilyen okból ezt elmulasztja, mert – mondjuk – elromlott.


Keresse meg az autójához megfelelő hűtőventilátor relé alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A másik az, hogy a hűtőventilátor hőkapcsolóját a ventilátor árama szabályozza. Ennél sokkal előnyösebb, ha az áram a relén halad át és a kacsolóra már egy kisebb feszültség jut csak. Érdemes a hűtőventillátor relét úgy beszerelni, hogy a hőkapcsoló akkor is beindítsa a ventilátort, ha elfelejtenénk bekapcsolni a relét.

A hűtőventillátor relé beszerelése

Hűtőventillátor relé

A hűtőventillátor relé beszerelése enyhén szólva sem ördöngösség. A ventillátor motorjához általában két vezeték megy: egy áram- és egy testszál. A testszálat nem kell bántani. Az áramszálban van a hőkapcsoló: vagy közvetlenül kapcsol egy hőgomba. Ezt a kapcsolót érdemes megtartani, mert ha jól működik a gomba, az automatikus kapcsolás biztonságot jelent: akkor sem forr fel a hűtővíz, ha elfelejtjük bekapcsolni a ventilátort. Viszont ezzel párhuzamosan be lehet építeni egy második áramszálat. Ha relé van, akkor a relé kapcsolóáramkörét kell megbolygatni: a gombától érkező áramkörrel párhuzamosan kell egy másikat kiépíteni.