AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hűtőventillátor kapcsoló választása.

Hűtőventillátor kapcsoló, vagy más néven hőgomba gondoskodik arról, hogy a ventillátor bekapcsoljon, ha nem elég a menetszél a felmelegedett hűtőfolyadék lehűtésére. Menet közben ugyanis a motor eléggé felmelegszik, hűteni kell. Tekintse meg a teljes autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika webshop kínálatot!

Az ideális üzemi hőmérséklet fentartásához hibátlan hűtőventillátor kapcsoló szükséges.

Van néhány olyan autótípus, amelyben pusztán a menetszél hűti a hűtőbordákkal ellátott motort, legfeljebb rásegít egy ventillátor. Ilyen (volt) például a Trabant. Itt nem volt szükséges külön hűtőventillátor kapcsoló beszerelése.


Keresse meg az autójához megfelelő hűtőventillátor kapcsoló alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A jellemző mégis az, hogy egy ennél sokkal bonyolultabb rendszer működik a motortérben, víz kering a motorban, átveszi a hőt, amit aztán lead egy hűtőnek nevezett hőcserélőn. Ez a lamellákkal felturbózott, radiátorra emlékeztető alkatrész kanyargó csövekből áll, és általában a kocsi orrában fogadja a menetszélt. A hűtő előtt vagy mögött van a ventilátor, amelyre akkor van szükség, ha nincs, vagy nem elég a menetszél, például azért, mert egy dugóban állunk. A hűtőventillátor kapcsoló a hűtőben érzékeli, ha a víz túl meleg és ilyenkor kapcsolja be a ventillátort. A gomba lelke a beépített bimetál, amely a meleg hatására elhajlik és így indítja el a ventillátort. Ha a hűtés eredményeként lecsökken a víz hőmérséklete, akkor pedig kikapcsolja.

Hűtőventillátor kapcsoló hiba és típusai

Hűtőventilátor kapcsoló

A hibát nem nehéz észlelni, hiszen nem kapcsol be a ventilátor, a hűtőfolyadék meg túlmelegszik. Feltűnő, ha álló helyzetben túlmelegszik a motor, viszont menet közben minden rendben van. Persze, nem csak a hőgomba lehet ilyenkor hibás, kiéghetett egy biztosíték, vagy megsérülhetett egy kábel is. Télen még a felverődő latyak is veszélyes lehet, hiszen ráfagyhat a ventillátorra, megakadályozva a működését. Különböző hőfoktartományban üzemelő gombák léteznek. És persze, mint azt a különböző alkatrészeknél megszokhattuk, az egyes autótípusokhoz más-más fajta hűtőventillátor kapcsoló tartozik, így aztán van például peugeot, skoda, opel, vagy akár lada ventilátorkapcsoló is. A hőgombák utángyártói is sokan vannak, lehet kapni például Facet, FAE, Febi, Hella, Vernet vagy Bosch hűtőventillátor kapcsolót is.