Keresés terméktípus szerint

       ABS jeladó

       ABS jeladóABS jeladó és a többi alkatrésze alatt a blokkolásgátló működéséhez szükséges egységeket és azok alkotó elemeit értjük. Ezek közül a legfontosabbak: a vezérlő modul, az ABS szelep, a sebességfigyelő szenzor és az elektromos vezérlő egység. Webáruházunkban más autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika alkatrészek is megtalálhatóak, nézze meg teljes választékunkat.

       Az ABS jeladó és rendszer működése

       A blokkolásgátló angol nevének rövidítése, az ABS egy olyan intelligens fékrendszert jelent, amely nem engedi meg, hogy a kerekek erős fékezéskor leblokkoljanak, vagyis megszűnjenek forogni, és helyette csúszni kezdjenek az úton. Ez ugyanis rontja a fékezés hatásfokát, és kormányozhatatlanná teszi a járművet.

       Az ABS alkatrészek együttese viszont folyamatos fékezést tesz lehetővé, amikor a kerék egy kicsit mindig forog, nem csúszik meg. Ehhez van szükség az ABS jeladó, azaz a keréksebesség-figyelő szenzorra, ami egyből figyelmezteti a vezérlőmodult, amikor kerékblokkolást szenzorál. Az ABS jeladó jeleire a vezérlőmodul utasítja az elektromos vezérlő egységet, hogy módosítsa a fékezés erejét, attól függetlenül, hogy a vezető milyen intenzíven nyomja a pedált. Az ECU a fékcsövek, valamint a szelepmotor közreműködésével hajtatja végre a modultól kapott parancsokat.

       Az ABS jeladó meghibásodása

       Az ABS alkatrészek nagy száma és bonyolultsága miatt az esetleg meghibásodott blokkolásgátlót senki ne próbálja meg otthon javítani, mert nem fog sikerülni. Ha azt észleljük, hogy a műszerfalon ABS hibajelzés jelenik meg, akkor vegyük az irányt a szerviz felé. Lehet, hogy csak a jeladó hibásodott meg, ezért érdemes időről időre próbafékezéssel meggyőződni, hogy az ABS jeladó jól funkcionál, a rendszer működik. Az ABS számos egysége, alkatrésze közül a fékrendszer átvizsgálása után a szakemberek a sebességfigyelő szenzor, a vezérlőmodul, a vezérlőegység, a szelepmotor, a szelepek cseréjének szükségességét állapíthatják meg. Ezt mindenképpen meg kell várni, és csak ezt követően érdemes utánanézni, hogy hol tanácsos a cserére szoruló ABS alkatrészeket megvásárolni. Természetesen ügyelve az autó márkájára, típusára! Ritkább esetben mechanikai hatások következtében megsérülhet az ABS szenzor, de olyan is előfordulhat, hogy megszakadnak a vezetékei. Zárttá válhatnak, esetleg oxidálódhatnak az érintkezői is. Hiba esetén mindig ellenőrizni kell az ABS jeladó mikroáramköreit és biztosítékait is.

       Kérjük válassza ki gépjárműve megfelelő gyártmányát!