AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

ABS jeladó választása.

ABS jeladó és a többi alkatrésze alatt a blokkolásgátló működéséhez szükséges egységeket és azok alkotó elemeit értjük. Ezek közül a legfontosabbak: a vezérlő modul, az ABS szelep, a sebességfigyelő szenzor és az elektromos vezérlő egység. Webáruházunkban más autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika alkatrészek is megtalálhatóak, nézze meg teljes választékunkat.

Az ABS rendszer és jeladó működése

A blokkolásgátló angol nevének rövidítése, az ABS egy olyan intelligens fékrendszert jelent, amely nem engedi meg, hogy a kerekek erős fékezéskor leblokkoljanak, vagyis megszűnjenek forogni és helyette csúszni kezdjenek az úton. Ez ugyanis rontja a fékezés hatásfokát és kormányozhatatlanná teszi a járművet.


Keresse meg autójához megfelelő ABS jeladó alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


ABS rendszer

Az ABS alkatrészek együttese viszont folyamatos fékezést tesz lehetővé, amikor a kerék egy kicsit mindig forog, nem csúszik meg. Ehhez van szükség az ABS jeladó, azaz a keréksebesség-figyelő szenzorra, ami azonnal jelez a vezérlő modulnak, ahogy a kerék blokkolását érzékeli. A jeladó jeleire a vezérlő modul utasítja az elektromos vezérlő egységet, hogy módosítsa a fékezés erejét, attól függetlenül, hogy a vezető milyen intenzíven nyomja a pedált. Az elektromos vezérlőegység a szelepmotor és a fékcsövek segítségével hajtatja végre a vezérlő modultól érkező folyamatos utasításokat.

Az ABS jeladó meghibásodása

ABS jeladóAz ABS alkatrészek nagy száma és bonyolultsága miatt az esetleg meghibásodott blokkolásgátlót senki ne próbálja meg otthon javítani, mert nem fog sikerülni. Ha azt észleljük, hogy a műszerfalon ABS hibajelzés jelenik meg, akkor vegyük az irányt a szerviz felé. Lehet, hogy csak a jeladó hibásodott meg, ezért érdemes időről időre próbafékezéssel meggyőződni, hogy az ABS jeladó jól funkcionál, a rendszer működik. Az ABS számos egysége, alkatrésze közül a fékrendszer átvizsgálása után a szakemberek a sebességfigyelő szenzor, a vezérlő modul, a vezérlő egység, a szelepmotor, a szelepek cseréjének szükségességét állapíthatják meg. Ezt mindenképpen meg kell várni és csak ezt követően érdemes utánanézni, hogy hol tanácsos a cserére szoruló ABS alkatrészeket megvásárolni. Természetesen ügyelve az autó márkájára, típusára.