AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Váltókar választása.

Váltókar a neve a kézi sebességváltóval felszerelt autóknál annak a karnak, amelynek mozgatásával sebességet tudunk váltani. A váltókar adott helyzetbe állításával választunk az egyes sebességfokozatok között. Az autó erőátviteli alkatrész webshopunk kínálatában más termékeket is megtalál, böngésszen közöttük.

 

A váltókar működése

A váltókarnak csupán egy kicsi része látszik az utastérben. Nagyobb része az alatt, a motorházba nyúlik be, egészen a sebességváltó szerkezetéig. Ott a váltókar alsó része csatlakozik a fokozatválasztóhoz, amely a kar mozgásának függvényében a tolókereket vezérelve hozza létre az egyes sebességfokozatokra jellemző fogaskerékpárokat. Mindezt természetesen a tengelykapcsolóval együttműködve, vagyis úgy, hogy a sebességváltás alatt a kuplung elválasztja egymástól az állandóan forgó főtengelyt és a meghajtott tengelyt.


Keresse meg az autójához megfelelő váltókart:


A váltókar egyszerű, robusztus alkatrész

 

autó sebesség váltókarA váltókar nem túl bonyolult, inkább erős és kitartó alkatrésze az autónak. Már csak azért is, mert ahány autós, annyiképpen nyúl hozzá. A váltókar nem sokat tehet arról, hogy valakinek teljesen érzéketlen keze van és erőszakosan recsegteti a sebességváltót, majd bele nem töri a váltókart. Amit a vezetéshez tudni kel róla: a megfelelően kinyomott kuplung esetén sem szabad semmilyen sebességfokozatban erőszakkal, nagy erővel nekimenni. Ha a jó irányba tett könnyed mozdulat ellenére sem kapcsolja a kívánt fokozatot, akkor 99 százalékban nem vele van a baj, tehát nem erőlködni kell, hanem újra próbálni. Ritkán romlik el. Ha eltörik a legjobb kicserélni.