AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kuplungszerkezet választása.

Kuplungszerkezet a nevével ellentétben nem az egész kuplung jelölésére használatos fogalom, hanem a tengelykapcsoló egyik eleme a három legfontosabb közül. Ezek: kuplungtárcsa, kuplungszerkezet és a kuplung kinyomó csapágy. Mindemellett webáruházunkban számos más autó erőátviteli alkatrészeket is megtalálhat.

A kuplungszerkezet hiba a ritkaságok közé tartozik.

A kuplungszerkezet funkciójából fakadóan mintegy keretet, szerkezeti hátteret ad a kuplung működéséhez, ahol a legnagyobb igénybevételt a kuplungtárcsa szenvedi el a súrlódás miatt, majd mindjárt utána a kinyomó csapágy következik. Főleg ha összehasonlítjuk a tárcsa kopásával, vagy a kuplung kinyomó csapágy meghibásodási sűrűségével.


Keresse meg az autójához megfelelő kuplungszerkezet alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Kuplungszerkezet

Mégis el tud romolni, mint minden, ami egy autóban van. Ilyenkor 99 százalékban valamilyen törés fordul elő. Ennek recsegő hang a jele a kuplung pedál benyomásakor, vagy sebességváltás alkalmával. Ez jól megkülönböztethető a kuplung másik két fő alkatrészének meghibásodásakor tapasztalt jelenségektől. Ezeknél az utóbbiaknál ugyanis rendre arról van szó, hogy akár a kuplungtárcsa kopása, akár a kuplung kinyomó csapágy hibája miatt, de a motor és a meghajtott tengely nem választható el jól egymástól, vagy nem kapcsolhatók össze simán a fogaskerekek. Itt vagy nem lehet sebességbe tenni a járművet, vagy csak nagy recsegés ropogás közben, más részről pedig nem lehet kivenni a sebességből, ami ugyanazokkal a kísérő zajokkal jár.

A kuplungszerkezet javítása és cseréje

A kuplung szerkezet javítása, mivel a meghibásodása szinte kizárólag csak valamilyen törés lehet, nem más mint a kuplung szerkezet cseréje. Az szinte természetes, hogy amikor a kuplung szerkezet hibája miatt szedjük szét a kuplungot érdemes a kuplungtárcsát kicserélni, de alaposan megnézni a kuplung kinyomó csapágyat is, nem érett-e meg szintén a cserére. A kuplungszerkezet csere nem csak akkor válik aktuálissá, amikor elromlik, de akkor is, ha a kuplung egyéb fő elemei kopása, meghibásodása miatt azokat cseréljük le. A kuplungszerkezet, amit nyomólapnak is szoktak nevezni, nem olyan nagy tétel, aminek megtakarítása megérné, ha már szinte mindent, egy egész kuplungszettet cserélünk az autónkban.