AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kuplung készlet választása.

Kuplung készlet a gépkocsik hajtásláncának egyik fontos eleme, a forgatónyomaték átvitelét szolgálja a motor és a sebességváltó, illetve azon keresztül a kerekek között. A kuplung német eredetű, jelentése tengelykapcsoló.

Kuplung készlet alkatrészek kedvező árakon!

A kuplung készlet alkatrészeinek hibátlan működése az egyik alapfeltétele az autó haladásának. Három részből áll, ezek a kuplung szerkezet, kuplungtárcsa és kinyomócsapágy. Ha a kuplung pedált benyomjuk, megszakítjuk a kapcsolatot a motor és sebességváltó között azzal, hogy a kuplung tárcsa eltávolodik a szerkezettől.


Keresse meg autójához megfelelő Kuplung készletet:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Ezek az alkatrészek nagyon fontos részei az autónak, figyeljünk rá és cseréljük időben! Webáruházunk országosan, akár legkedvezőbb áron a következő kuplung készleteket kínálja: AcDelco kuplung készlet, Blue Print kuplung készlet, Borg & Beck kuplung készlet, Jakoparts kuplung készlet, Japanparts kuplung készlet, Kavo parts kuplung készlet, Nipparts kuplung készlet, Sachs kuplung szett, Sassone kuplung készlet, Spi kuplung készlet, Starline kuplung szett, Valeo kuplungkészletek. LUK kuplung készletek országosan legjobb áron! Tekintse meg további termékeinket is!

LUK Kuplung készlet akció

Mikor van rendben a kuplung és mi az ára?

A tengelykapcsoló akkor működik jól, ha a kuplungpedált teljesen benyomva az egyes sebességet könnyen be tudjuk rakni, majd a pedál felengedésének megkezdése után a kocsink elindul, a teljes felengedése után pedig már nem csúszik a kuplung. Ha a kuplung csúszik, egyértelmű, hogy elkopott, ilyenkor célszerű rögtön szervizbe vinni az autót. A hibát jelezheti zaj, a motortérből terjengő bűz, vagy az is, hogy az autó nem gyorsul megfelelően, sőt el sem indul. Ilyenkor mindig a kuplung szett teljes cseréje szükséges, az egyes alkatrészek külön nem pótolhatók, mert a helyes működéshez egymáshoz kell kopniuk. A kuplung szett ár, azaz a kuplung készlet ára több tízezer forint, de viszonylag nagy a szórás az autó és a kuplungszett típusától függően.

 

A kuplung készlet működésének és hibáinak ismertetése, javítási tanácsok, tapasztalatok. Ha cserélni kell autójában kiváló minőségű LUK alkatrészeket kínálunk alacsony árakon.

Kuplung készlet, más néven fő tengelykapcsoló. Oldható tengelykapcsoló.

Kuplung készletre nem volna szükség, ha az autónk gőzgéppel vagy villanymotorral működne. A belső égésű motorok viszont csak bizonyos (és elég szűk) fordulatszámon adnak le megfelelően nagy teljesítményt. Terhelés alatt azt a teljesítménytartományt el sem tudja érni, előbb lefullad. Szükség van tehát kuplung készletre, hogy kezdetben nagy áttétellel mozdítsuk meg az autót, gyorsítsuk fel egy kicsit, majd mind nagyobb áttétellel alakítsuk át ugyanazt a teljesítményt sebességgé, így érve el az ideális motorműködéssel egyidejűleg a megfelelő haladáshoz szükséges sebességtartományt. Az áttételek megváltoztatása a sebességváltás. Ez lehetetlen, ha a motor és a teljesítményt átvivő tengely között nem szakítjuk meg ideiglenesen a kapcsolatot, ha nem oldjuk az összeköttetést. Ezt az oldást végzi el a kuplung készlet.

 

Kuplung készlet webáruház

Összekapcsolódáskor a kuplung készlet két egymáshoz súrlódó, tapadó felülettel (tárcsával, kúppal, idommal) teremti meg a kapcsolatot.

A mai gépkocsikban tárcsás kuplung készletet alkalmaznak, amelyek fő alkatrészei a kuplungszerkezet, a kuplungtárcsa és a kinyomócsapágy. A kuplungpedál lenyomásával a kuplungtárcsát távolítjuk el a kuplungszerkezettől. Ilyenkor, kuplungoláskor, a kuplung kinyomásakor a motor és a meghajtott tengely közötti kapcsolat, vagyis az erőátvitel megszakad. Ez történhet közvetlen mechanikus erőátvitellel, illetve rásegítéssel. A rásegítést hidraulikus munkahenger végzi. A régi teherautók, autóbuszok kuplungpedáljának lenyomásához akár 60-70m kilogrammos nyomást is ki kellett fejteni, a mai korszerű kuplung készletek pedáljai éppen csak kényelmesen tartanak ellen a lábunknak (mégis kényelmetlen volna ha a pedál könnyű érintésre bezuhanna).

Vezetési szempontból az a legfontosabb, hogy hol fog a kuplung szett. Ha elkopott cserélni kell.

Mik lehetnek a kuplung készlet hibák? Ha már kis benyomásra megszakít, az ugyanolyan zavaró, mint ha magasan, felül fog, a teljes pedált ki kell engedni, hogy létrejöjjön a kapcsolat. A másik baj, ha a kuplungpedál teljes lenyomása szükséges a kapcsolat megszakításához, esetleg enyhe súrlódás még ilyenkor is jelentkezik. Ha rángat, remeg a pedál, induláskor nem tudunk finoman csúsztatni (kuplungpedál felengedésével egyidejűleg fokozva a gázadást mozgásba hozni az autót) az is hibát jelez. Kuplung készlet szereléshez a LuK javítási útmutató kuplungokhoz adhat segítséget. Van, hogy nem elegendő a kuplungtárcsa cseréje, a kinyomócsapágyat, kiemelővillát is cserélni kell. Előfordul, hogy a kuplung szett cseréje elengedhetetlen, ilyenkor teljes kuplung készletet érdemes vásárolni. Egy jó szerviz, ahol minőségi munkára számíthatunk, nem ad ki a kezéből az autót hibás kuplung készlettel. De ha be sem visszük, nem ellenőriztetjük, akkor nincs az a szerviz, amelyik segíteni tudna.