AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kuplung készlet választása.

Az autó hajtásláncok egyik kulcseleme a kuplung készlet. Fő feladata a forgatónyomaték átvitele a motor, valamint a sebváltó, és azon át a kerekek között. A kuplung szó maga egyébként a németből származik, jelentése: tengelykapcsoló. Kínálatunkból egyéb autó erőátviteli alkatrészek is megrendelhetőek, tekintse meg a teljes termékpalettát!

Kuplung készlet alkatrészek kedvező árakon!

A kuplung készlet elemeinek zavartalan és kifogástalan működése gyakorlatilag elengedhetetlen ahhoz, hogy a kocsi haladjon. Három elemre oszthatjuk fel: kuplungtárcsa, kuplung szerkezet és kinyomócsapágy. Amikor rálépünk a kuplungpedálra, megszakítjuk a sebességváltó és motor közti összeköttetést azáltal, hogy a kuplungtárcsa és a szerkezet eltávolodik egymástól.


Keresse meg az autójához megfelelő kuplung készlet alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok

Ezek az alkatrészek nagyon fontos részei az autónak, figyeljünk rájuk, és cseréljük őket időben! Webáruházunkban országosan, akár legkedvezőbb áron a következő kuplung készlet választékot kínálja: AcDelco, Blue Print, Borg & Beck, Jakoparts, Japanparts, Kavo parts, Nipparts, Sachs, Sassone, Spi, Starline és Valeo kuplung készlet. LUK kuplung készletek országosan legjobb áron!

LUK Kuplung készlet akció

Mikor van rendben, és mi az ára?

A kuplung működése akkor mondható tökéletesnek, ha a pedált tövig nyomva könnyedén egyesbe tudjuk tenni a kocsit, majd, ha elkezdjük felengedni a kuplungpedált, akkor a kocsi elindul. A teljes felengedést követően pedig egyáltalán nem csúszik a kuplung. Ha az ellenkezője történik, az evidens bizonyítéka annak, hogy a kuplung elkopott. Ebben az esetben irány minél előbb egy szerviz! A hibának több intő jele is lehet, például zaj, motortér felől érkező büdös, vagy ha például nem megfelelően gyorsul fel a kocsi, vagy szélsőséges esetben el sem indul. Természetesen ilyenkor minden esetben teljesen le kell szerelni a szettet, nem lehet egyenként pótolni az egyes alkotóelemeket, ugyanis a hibátlan működéshez egymáshoz kell kopniuk. A kuplung készlet ára több tízezer forint, de viszonylag nagy a szórás az autó és a kuplungszett típusától függően.

 

A készlet működésének és hibáinak ismertetése, javítási tanácsok, tapasztalatok. Ha cserélni kell autójában, kiváló minőségű LUK alkatrészeket kínálunk alacsony árakon.

Kuplung készlet, más néven fő tengelykapcsoló. Oldható tengelykapcsoló.

Nem volna szükség a készletre, ha az autónk gőzgéppel vagy villanymotorral működne. A belső égésű motorok viszont csak bizonyos (és elég szűk) fordulatszámon adnak le megfelelően nagy teljesítményt. Terhelés alatt azt a teljesítménytartományt el sem tudja érni, előbb lefullad. A működéshez tehát szükséges a készlet, hogy kezdetben nagy áttétellel mozdítsuk meg az autót, gyorsítsuk fel egy kicsit, majd mind nagyobb áttétellel alakítsuk át ugyanazt a teljesítményt sebességgé, így érve el az ideális motorműködéssel egyidejűleg a megfelelő haladáshoz szükséges sebességtartományt. Az áttételek megváltoztatása a sebességváltás. Ez lehetetlen, ha a motor és a teljesítményt átvivő tengely között nem szakítjuk meg ideiglenesen a kapcsolatot, ha nem oldjuk az összeköttetést. Ezt az oldást végzi el a készlet.

 

Kuplung készlet webáruház

Összekapcsolódáskor két egymáshoz súrlódó, tapadó felülettel (tárcsával, kúppal, idommal) teremti meg a kapcsolatot.

A mai gépkocsikban tárcsás készletet alkalmaznak, amelynek fő alkatrészei a kuplungszerkezet, a kuplungtárcsa és a kinyomócsapágy. A kuplungpedál lenyomásával a kuplungtárcsát távolítjuk el a kuplungszerkezettől. Ilyenkor, kuplungoláskor, a kuplung kinyomásakor a motor és a meghajtott tengely közötti kapcsolat, vagyis az erőátvitel megszakad. Ez történhet közvetlen mechanikus erőátvitellel, illetve rásegítéssel. A rásegítést hidraulikus munkahenger végzi. A régi teherautók, autóbuszok kuplungpedáljának lenyomásához akár 60-70 kilogrammos nyomást is ki kellett fejteni, a mai korszerű kuplung készletek pedáljai éppen csak kényelmesen tartanak ellen a lábunknak (mégis kényelmetlen volna, ha a pedál könnyű érintésre bezuhanna).

Vezetési szempontból az a legfontosabb, hogy hol fog a kuplung készlet. Ha elkopott cserélni kell!

Mik lehetnek a kuplung készlet hibák? Ha már kis benyomásra megszakít, az ugyanolyan zavaró, mint ha magasan, felül fog, a teljes pedált ki kell engedni, hogy létrejöjjön a kapcsolat. A másik baj, ha a kuplungpedál teljes lenyomása szükséges a kapcsolat megszakításához, esetleg enyhe súrlódás még ilyenkor is jelentkezik. Ha rángat, remeg a pedál, induláskor nem tudunk finoman csúsztatni (kuplungpedál felengedésével egyidejűleg fokozva a gázadást mozgásba hozni az autót) az is hibát jelez.  Kuplung készlet szereléshez a LuK javítási útmutató kuplungokhoz adhat segítséget. Van, hogy nem elegendő a kuplungtárcsa cseréje, a kinyomócsapágyat, kiemelővillát is cserélni kell. Előfordul, hogy a szett cseréje elengedhetetlen, ilyenkor teljes készletet érdemes vásárolni. Egy jó szerviz, ahol minőségi munkára számíthatunk, nem ad ki a kezéből autót hibás kuplung készlettel. De ha be sem visszük, nem ellenőriztetjük, akkor nincs az a szerviz, amelyik segíteni tudna.