AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kinyomócsapágy választása.

Kinyomócsapágy a második leggyakrabban elromló alkatrésze a tengelykapcsolónak, mivel nemcsak nagy nyomatéknak van kitéve, hanem a sofőrök hibás vezetési szokásai is tönkretehetik. Válogasson kapcsolódó autó erőátviteli alkatrészek kínálatunkból!

A kinyomócsapágy élettartalmát meghosszabíthatjuk, ha megfelelően használjuk a kuplungot és a váltót.

Ami azt illeti, megfelezheti, sőt akár harmadára is csökkentheti a kinyomócsapágy élettartamát, ha valaki rendszeresen lenyomva tartja a kuplung pedált járó motornál, például egy kereszteződésben a piros lámpánál. Szóval, tessék csak üresbe tett váltóval és felengedett kuplunggal várni a zöldre!


Keresse meg autójának megfelelő kinyomócsapágy alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Kinyomócsapágy

És csak rövid ideig, lehetőleg kis fordulaton csúsztassuk a kuplungot...  Biztonságosabb, ha a motort és a váltót nem függetlenítjük egymástól, csak közvetlenül a megállás előtt. A kinyomócsapágy egy nagy teherbírású alkatrész, amely egy bowdenen (vagy ritkábban egy hidraulikus rendszeren) keresztül közvetlen kapcsolatban van kuplungpedállal. Hatalmas a terhelése minden sebességváltáskor, indításkor vagy megálláskor, mivel a kuplungtárcsát a forgása közben mozgatja. Vagyis akkor kopik, amikor a kulungpedált lenyomtuk, így érthető a vezetői hiba elképesztő hatása. Ha a pedált felengedtük, a kinyomócsapágy terhelése jelentősen csökken, mert már csak a tárcsa tengelyét vezeti.

Kinyomócsapágy az autóban

Miből derül ki, hogy eljött a kinyomócsapágy csere ideje?

Kinyomócsapágy keresőMi a kinyomócsapágy hiba egyértelmű, mással nem összetéveszthető jele? A kinyomócsapágy hiba félreérthetetlen jele, hogy egyre nehezebb váltani, miközben zörgő, zakatoló, búgó hangokat hallunk a motortérből lenyomott kuplungpedálnál. Ilyenkor sürgősen szervizbe kell vinni a kocsit, nehogy még nagyobb kár keletkezzen. Ez a hiba nem téveszthető össze a kuplungtárcsa kopásával, akkor ugyanis azt tapasztalhatjuk, hogy a motor felpörög, a kocsi mégsem gyorsul rendesen, mert a tárcsa csúszik. A csúszó kuplungot nem lehet mással összetéveszteni. Tegyük gyorsan hozzá: ha esedékessé vált a kuplungtárcsa csere, célszerű bevállalni a kinyomócsapágy csere költségeit is, akkor is, ha még jól működik. Néha a kuplung bowden csere válik elkerülhetetlenné, mint már szó volt róla, általában ez az alkatrész köti össze a kinyomócsapágyat és a kuplung pedált. A kuplung bowden hiba jele, hogy nehéz benyomni a kuplungpedált. Ha meg elszakad a kuplung bowden, szinte lehetetlen sebességet váltani, jobb nem is próbálkozni vele. A kuplung nélkül kierőszakolt sebességváltás ugyanis súlyos károkat okozhat a motorban, nem véletlen, hogy ilyenkor hatalmas csattogás hallható. Azonnal szervizbe kell vontatni az autót.