AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kézi sebességváltó tömítés választása.

Kézi sebességváltó tömítés gondoskodik a sebességváltó egyes alkatrészeinek, főleg a sebességváltó ház elemeinek hézagmentes csatlakozásáról.

 

A kézi sebességváltó tömítés feladata

 

A kézi sebességváltó tömítés feladata elsősorban az, hogy megakadályozza idegen testek bejutását a sebességváltó házba, ami nagy pusztítást tudna okozni a rendszerben. Másodsorban alapvetően járul hozzá a sebességváltó működéséhez szükséges kenési biztonság fenntartásához. A sebességváltóba fogaskerekek sokasága kapcsolódik egymáshoz, ezek horizontálisan, a tengelyeik mentén is mozognak más alkatrészekkel együtt, vagyis számos olyan súrlódó mechanikus kapcsolat létezik a rendszerben, amelyet olajjal folyamatosan kenni kell, ami elképzelhetetlen a megfelelő helyeken jól funkcionáló kézi sebességváltó tömítés nélkül.


Válassza ki az autójához megfelelő kézi sebességváltó tömítést:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A kézi sebességváltó tömítés cseréje

 

Kézi sebességváltó tömítésA kézi sebességváltó tömítés kizárólag két esetben cserélik. Az első teljesen evidens. Akkor kerül rá sor, ha a tömítés meghibásodik, engedni kezd, olaj szivárgása tapasztalható, vagy szélsőséges esetben az olajnyomás esik, esetleg az olaj telesen elszivárog, kenési zavarok lépnek fel, a rendszer melegedni, vagy a fogaskerekek zajosan kezdenek egymáshoz illeszkedni. A másik eset – nem annyira triviális, bár annak kellene lennie – ugyanis, akkor is cserélendő a kézi sebességváltó tömítés, ha a sebességváltót nem a tömítés hibája, hanem más alkatrész javítása, vagy cseréje miatt szedtük szét és így a tömítést is megbontottuk.