AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kézi sebességváltó szinkrongyűrűk választása.

Kézi sebességváltó szinkrongyűrűk az úgy nevezett homlokfogaskerekes sebességváltókban gondoskodnak arról, hogy a kiválasztott sebességfokozathoz rendelt fogaskerekek kapcsolata tartósan és biztonságosan jöjjön létre. A Kovács autó erőátviteli alkatrész webshop kínálata nem csak szinkrongyűrűket foglal magában, tekintse meg a teljes kínálatot!

 

A kézi sebességváltó szinkrongyűrű működése

 

A sebességváltóknál ma már majdnem kivétel nélkül szinkrongyűrűs kapcsolókat használnak. Ez úgy működik, hogy a tengely bordázott része mellett elhelyezkedő szinkrongyűrű a bekapcsolni kívánt fogaskerék körmeihez kapcsolódik sebességváltáskor. Egészen pontosan: ha a vezető az egyik fogaskereket a tengelyhez kívánja kapcsolni, a gyűrűket az egyik irányba mozdítja el. Először a két gyűrű a reteszelés miatt együtt csúszik az adott irányba, a belső gyűrű kúpos palástja nekifeszül a fogaskerék kúpos oldalának és egymáshoz fékezi a két alkatrészt. Ilyenkor ehhez nem szükséges nagy erő, mert a motor kimenő tengelyvégére csatlakozó tengelykapcsoló ("kuplung") ki van nyomva. Ez után a tengelykapcsolót fel lehet engedni és az új sebességfokozat működőképes. 


Keresse meg az autójához megfelelő kézi sebességváltó szinkrongyűrű alkatrészt:


A szinkrongyűrűk cserére szorulhatnak

 

Kézi sebességváltóA kézi sebességváltó szinkrongyűrű működésének leírásából már következik, hogy akármilyen gördülékenyen valósul is meg a sebességváltás, a szinkrongyűrű elég komoly igénybevételnek van kitéve, ami azzal egyenértékű, hogy idővel elhasználódik, megkopik, vagyis meghibásodhat, cserére szorul. Ennek érdekében úgy van a sebességváltó megtervezve, hogy a kézi sebességváltó szinkrongyűrűk cserélhetők legyenek. A csere kényes feladat, precíz munkát igényel és az egész sebváltót szét kell hozzá szedni, vagyis a kézi sebességváltó szinkrongyűrűk cseréje a szervizre tartozik.