AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kettőstömegű lendkerék választása.

Kettőstömegű lendkerék akciós árakon a Kovács Autóalkatrészek kínálatában. Vásároljon minőségi alkatrészeket olcsón, tekintse meg széles autó erőátviteli alkatrész kínálatunkat és kedvezményes árainkat!

Az én kocsimban is van kettőstömegű lendkerék?

A kéttömegű lendkereket azért fejlesztették ki, hogy legyen valami, ami nem engedi átvinni a kuplungon át a motorrángatást a hajtásláncra. Tulajdonképp elmondhatjuk, hogy a kocsi megfelelő, vibrációmentes haladását biztosítja az úton. A mai modern dízelüzemű autók többségében már megtalálható, mivel ezek járása nem annyira finom, mint mondjuk benzineseké, több vibráció keletkezik közben, nagyobb nyomatékkal bírnak a dízelmotorok.


Keresse meg az autójához megfelelő kettőstömegű lendkerék alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Persze azért már egyre több benzines kocsi is kap ilyen lendkereket. A kettőstömegű lendkerék csere nem olcsó művelet. Viszonylag nagy megterhelés lehet a pénztárcánknak, akár akkor is, ha csak egy olcsóbb, utángyártott alkatrészt választunk. Ha még a munkadíjat is hozzászámoljuk, akkor nagy valószínűséggel több százezer forintos tétel fog kijönni, ami elég húzós.

Ha kopogást hallunk, bizony baj van!

A kéttömegű lendítőkerék (angolul Dual Mass Flywheel = DMF) tönkremenetelét a kezdeti stádiumban még nem olyan könnyű felismerni. Eleinte főleg halk kopogás ütheti meg a füleinket megállás közben, vezetéskor pedig annyit érezhetünk, hogy a megszokottnál jobban rezeg az autó. „Anatómiailag” úgy kell elképzelni az alkatrészt, mintha „félbevágták” volna, s a két rész közé egy rugózó elemet, valamint egy rezgéscsillapítót telepítettek volna. Egyik felével a főtengelyhez fixálják, míg a másikat közvetlenül a kuplungtárcsához – utóbbiban épp ezért nem is szoktak már rezgéscsillapító elemet szerelni.  Egymáshoz viszonyítva irányonként akár 60-60 fokkal is el tud mozdulni a két lendkerék. Tehát ténylegesen le tudja redukálni az erőátviteli terhelést, valamint a motor torziós rezgéseit.

 

Kettőstömegű lendkerék robbantott ábra

Az ideiglenes, olcsó megoldás árát később fizethetjük meg

Ha nincs pénzünk a nagy beruházásra, két – talán csak ideiglenes – megoldás kínálkozik. Egyrészt szóba jöhet az elromlott alkatrész lecserélése egy hagyományos (egytömegű) lendkerékre, ez azonban nem csak azzal jár, hogy több lesz a rázkódás, hanem azt is kockáztatjuk vele, hogy egy későbbi kuplungjavításnál nem találunk megfelelő szettet, ezért akkor már egyszerre mindent kell cserélni, ill. új kettőstömegű lendkerék vásárlása is továbbra fennáll. A másik lehetséges megoldás az autóalkatrész felújítása. Ez is komoly munka, és több új alkatrészt is kell hozzá venni, viszont így is lényegesen – nagyságrendileg – olcsóbb, mint a teljes csere.

A kettőstömegű lendkerék beiktatásának okai a kuplungrendszerbe

Nézzük, miért is vált szükségessé a kettőstömegű lendkerék beiktatása! A mai kocsik motorjai már egész alacsony fordulatszámokon is működtethetőek. Egyre inkább a nagyobb nyomatékok irányába kezd mutatni a trend. A magasabb, például 5. vagy 6. sebességfokozat szintén redukálja az üzemanyag fogyasztást. Így a kuplung alkatrészeit is folyamatosan fejleszteni kellett. De miért pont ezt? A gépjárművek fejlődése során megtartották a dugattyús motor elvét, miszerint a saját időszakos működési ütemeivel forgó lengéseket indít a hajtásláncban. Ennek azonban kellemetlen következményei vannak: a sebváltó zörögni kezd, a karosszéria pedig rezegni. Épp ezért egyre fontosabbá vált, hogy a kuplung ne csak összekapcsolási és szétválasztási funkcióval rendelkezzen, hanem a motorrezgéseket is effektíven szigetelje. Ez nem is okoz nagy fejtörést: a kapcsolandó tömeg megnövelése nélkül kell a sebváltó tehetetlenségi nyomatékát növelni. Így már nagyobb lesz a komfort, és a motor forgó lengései is enyhülnek. Ráadásul még a sebváltó terhelés is redukálódik. Ezt a problémát oldja meg a szóban forgó alkatrész.

kettőstömegű lendkerék működéseA kéttömegű lendkerék előnyei

  • minimális vibráció és zaj
  • maximum kényelem vezetés közben
  • alacsony fordulatszámon sem rángat úgy a kocsi
  • hosszú távon pénztárcabarát, csökken az üzemanyag fogyasztás
  • kevésbé terhelődik általa a sebességváltó és a forgattyús tengely

 

 

A Luk úttörő a kettőstömegű lendkerék gyártásában

Európában a Luk alkatrészgyártó vállalat volt az első, aki nagyobb sorozatban is gyártott, és értékesített kettőstömegű lendkerák alkatrészeket, amelyekben a már részletezett fizikai elv is megtestesült. Az elnevezése rejti magában a lényeget: a lendkerék tömeg kettéosztódott. Az egyik fele ugyanúgy a motor tehetetlenségi nyomatékához tartozik, a másik azonban már a sebváltó tehetetlenségi nyomatékát fokozza. Az egymástól külön választott két tömeget egy rugós csillapítórendszer köti össze az alkatrész mechanikájában. Az összekapcsolásért és szétválasztásért egy torziós csillapítás nélküli kuplungtárcsa a felelős, amely a sebességváltó és a szekunder tömeg között helyezkedik el. Előnyös mellékhatása, hogy a sebváltót könnyebben kapcsolhatjuk a kisebb szinkronizálandó tömegnek köszönhetően, a szinkronizáló rendszer élettartama pedig megnő.

 

Kettőstömegű lendkerék webáruház

A kettőstömegű lendkerék optimális megoldás, egy alapvető korlátozással. A rezonancia annál jobban növekszik, és a hozzá kapcsolódó nyomatékcsúcsok is annál nagyobbak, minél magasabb a lengő tömegek tehetetlenségi nyomatéka. A kettőstömegű lendkerék esetében ez sokkal intenzívebben érezhető motorindításkor és -leállításkor, mint mondjuk egy hagyományos tengelykapcsoló rendszernél. Ehhez adódik még hozzá, hogy a motor fordulatszámának ingadozására nem annyira hat stabilizálóan a kisebb lengőtömeg. A már említett Luk vállalat szakértői azonban ezt a problémát is orvosolták sokéves kuplunggyártási tapasztalataikat hasznosítva. Emellett még egy csillapító mechanizmust is beépítettek, amely hatékonyabban gátolja a rezonancia okozta túlterhelést.  Átlagüzemben azonban ez a plusz mechanizmus nem funkcionál, ilyenkor rugós csillapítók szűrik a motor forgó lengéseit.