AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Féltengely csukló választása.

A féltengely csukló az autó hajtásláncának a része. A féltengely a sebességváltótól közvetíti a nyomatékot a hajtott kerekekhez. Első vagy hátsó kerék meghajtástól függően kétféle lehet. Tekintse meg a további autó erőátviteli alkatrészek kínálatát is!

Féltengely csukló működése az autóban!

Hátsókerék hajtású, merev hidas autók esetében a féltengely csukló működése jobbára ennyiben ki is merül, vagyis csak ott van, forog és forog. Az ilyen konstrukciók esetében problémát egyedül a csapágyazás okozhat, de ez a csapágyak cseréjével egyszerűen orvosolható. Ugyanakkor szükség esetén elvégezhető a komplett felújítás is.


Keresse meg autójához megfelelő féltengely csukló alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A felújításo árak azonban műhelyenként eltérőek lehetnek ezért érdemes körülnézni a javíttatás megkezdése előtt. Más viszont a helyzet, az első kerék meghajtású kocsiknál. Miután az ilyen járműveknél, a kerekek kormányzása miatt már nem elegendő az egyszerű forgótengely. Különleges féltengely csukló szükségeltetik, amely a kormányzás okozta szögelfordulás mellett képes átvinni a forgó mozgást is.

Féltengely csukló vázlat rajz

Felépítése és meghibásodásának jelei.

Féltengely csukló készlet

A féltengely csapágy mellett a belső féltengely csukló a hibák leggyakoribb forrása. Négy részből áll: -harang, -csillag, -kosár, -golyók. A váltó felől nyomaték érkezik a csillagba, ami átadja a golyókon keresztül a harangnak, és azt a haranghoz illeszkedő bordás tengely tudja a kerékagyba továbbítani. Cseréje akkor szükséges, ha bármilyen jel arra utal, hogy a szerkezet hibásan működik, például a csukló kattog vagy kopog. Amikor a kormányt ütközésig tekerjük az egyik irányba, akkor induláskor is hallhatjuk a jellegzetes kattogó hangot, ami a féltengely csukló kopását jelzi. Ekkor biztosan elengedhetetlen a féltengely csukló szétszedése, amelynek a során maradéktalanul napvilágra kerülnek a csukló hibái. A javítás során a legcélravezetőbb megoldás a csere.