AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Csapágy választása.

Csapágy a neve azoknak a szerkezeteknek, alkatrészeknek, amelyek forgó elemek minél kisebb súrlódással történő mozgását teszik lehetővé, úgy, hogy a forgó alkatrész és annak tengelye közé kerülnek beépítésre. Webáruházunkban nem csak csapágyak, de egyéb autó erőátviteli alkatrészek rendelése is lehetséges.

A csapágyak fajtái

A csapágy fajtáit a szerint szokás leginkább megkülönböztetni, hogy milyen felület, milyen közvetítő idom segítségével csökkentik a súrlódást. Így szokás sík csapágyról beszélni, ahol a tengely csapja a csapágy felületén a kenőanyagból kialakult filmen fut. Ilyesminek foghatók fel a legrégibb, legegyszerűbb kocsitengelyek, amelyeket a falusi szekereknél még a 20. században is alkalmaztak, ahol zsír és nem olaj volt még a kenőanyag. A másik jellemző csoport a gördülő csapágy csoportja, ahol gördülő elemeken mozog a csapágy teste a tengely körül. Ezek vagy golyók, vagy hengerek. Fontos még az úgy nevezett hidrosztatikus csapágy, ahol egy szivattyú által létrehozott nyomás alatt álló olajpárnán csúszik a tengelycsap.


Keresse meg az autójához megfelelő csapágyat:


A csapágyak fajtái terhelés szerint

Az autóban található csapágyA csapágyakat a szerint is csoportosíthatjuk, hogy a rájuk ható erő milyen irányú. Lehet ez az erő radiális, vagyis a csapágy rádiuszának irányába, a tengelyre merőlegesen ható, vagy axiális, azaz a tengely irányával azonos irányba ható. Bizonyos alkatrészeknél csak az egyik, vagy csak a másik irányból éri a csapágyat jelentős terhelés, ezért az oda illő fajtát szerelik be. Vannak azonban olyan alkatrészek is, ahol mindkét fajta erő fellép. Itt az úgy nevezett radiax csapágyat használják, ami olyan csapágyat jelent, amelyet a mindkét irányból érkező erőhatás elviselésére terveztek.