AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gumiabroncs kereső - Kisteherautó gumi választása.

Kisteherautó gumi különösen fontos a kisteherautók számára. Ezek a járművek közlekednek rakottan és üresen, ilyenkor másképpen viselkednek, márpedig télen, nedves, hókásás úton nagyon fontos a biztonság, az, hogy a kocsi megállítható legyen. A Kovács gumiabroncs kereső webáruház további kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

A kisteherautó gumi könnyen felismerhető

A már említett, a járműkategóriára utaló megnevezések (Van, Vanco, Transport, Cargo és hasonlók) mellett a winter, a snow  szavak, ezek részlete vagy éppen az RW, WT jelzések eligazítanak ugyan, de ezeket koránt sem minden gyártó használja a kisteherautó gumiabroncsok jelőléseiben.


Keresse meg a megfelelő méretű kisteherautó gumi alkatrészt:


A téli kisteherautó gumi már szemre is másmilyen, a mintázata, a bordázat mélysége egyértelműen eligazít, ugyanis a bordázat mélyebb és a mintázat sokkal több lamellát tartalmaz. Különben is, az ilyet használók messziről és félszemmel felismerik, hogy miről van szó. Ráadásul ezt keresik, ezt vásárolják, szóval nem nyúlhatnak mellé. Ami kívülről nem látható, az az összetétele és az ebből fakadó tulajdonságai. A szilikonos összetevők  változtatják meg a rugalmasságot, kedvező irányba. A téli kisteherautó gumi ugyanis puhább, jobban tapad, vizes, hókásás felületen is, illetve hóban. Egyedül jégen veszíti el a tapadását, de még ilyenkor is kedvezőbben viselkedik, mint a nyári gumi.  Ez különösen akkor fontos, amikor a haszonjármű rakottan közlekedik, a megnövekedett összsúly miatt ugyanis a fékút is hosszabbodik. Rendkívül fontos biztonsági követelmény tehát, hogy a járművünk megfelelő gumiköpennyel legyen szerelve. A szakemberek szerint még a fogyasztásra is kihat az évszaknak megfelelő kisteherautó gumi használata.

A téli kisteherautó gumi gyártók, márkák besorolása

kisteherautó gumiabroncs a havon

Már hangsúlyoztuk, hogy télen, de már a hét fokos hőmérséklet alatt megkeményedik a nyári kisteherautó gumi, tapadási értékei a hőmérséklet csökkenésével egyre inkább romlanak, és akkor még nem beszéltünk a különböző csapadékviszonyokról. Téli kisteherautó gumit tehát választani kell a kisteherautókhoz. A különféle márkákat tesztek alapján kategóriákba sorolták. A prémium kategóriába tartozó köpenyeket a Bridgestone, a Continental, a Dunlop, a Goodyear, a Hankook, a Michelin, a Pirelli és a Toyo gyárt (ez nem minőségi, hanem ABC-sorrend). A Hankook egyes gyártmányait a standard kategóriába is szokás sorolni. Ide  tartozik még a BFGoodrich, a Falken, a Firestone, a Fulda, a Kleber, a Nokian, a Semperit, a Vredestein, a Yokohama kisteherautó gumi. Budget (olcsóbb) kategóriás a Barum, a Dayron, a Debica, az Infinity, a Kormoran, a Matador, a Roadstone, a Sava és a Sportiva kisteherautó gumik.  Nem soroltunk fel mindent, és a kategóriák között is van mozgás. A Barumot vagy a Vredesteint például egyes tesztek feljebb értékelik, és amúgy is, nincsenek abszolút határok, és évente változhatnak az eredmények. Ez csak hozzávetőleges eligazítás. Arra is érdemes figyelni, hogy mely gyártók adnak a termékeikhez kátyúgaranciát.

A nyári kisteherautó gumiról egyrészt azt kell tudni, amit általában a nyári kisteherautó gumiról, másrészt hogy mélyebb a mintázata, magasabb az oldalfala, olykor szélesebb. Strapabíró, erős köpenyek ezek, saját, a használatra utaló jelzéssel.

A kisteherautó gumikat a használóiknak nem kell bemutatni.

Pontosan tudják, hogy az elnevezésükben is egyértelműen jelzik, hogy mire valók. Szerepelhet itt a Cargo vagy a Transport (teher, illetve szállítás), továbbá nagyon gyakran a Van (zárt szekrényű szállítójármű) szó. EcoVantage, Vanpro, PorTran, Vanis, Van-Life, Transpro, Vancontact, Activan kisteherautó gumi – hogy csak néhány példát mondjunk, amelyekben felismerhetők az említett szavak, ha nem az eredeti alakjukban szerepelnek. A japán gyártók viszont nem élnek ezzel az elnevezési móddal, jóllehet nagyon jó, gyakran erősített kivitelű kisteherautó gumikat gyártanak. Ez nem csoda, hiszen különösen a Pick up és a Van kategóriában nagyon népszerűek a japán modellek, mint például a Toyota, a Nissan, az Isuzu, a Mitsubishi. Ezekhez sokan kifejezetten a japán, döntően a Toyo kisteherautó gumikat keresik. A volkswageneseknek, a másik nagy csapatnak, illetve a franciásoknak (Citroen, Renault) más a preferált márkájuk. Nyáron több a szállítás, jobban megrakják a gépet, a megengedett sebességet is kihozzák többnyire belőle, ezért nagyon fontos mutató a terhelési index. Ez többnyire százon felül van, akár a 120-as értéket is elérheti. A leggyakoribb méretben, a 195/70-ben kínált termékek értéke kevéssel haladja meg a százat, de a szélesebb kisteherautó gumiké ennél nagyobb. Szélességben egyébként a 165-től egészen a 225-235-ös értékig tart ez a tartomány, oldalfalmagasságban viszont a 65-ös, 70-es és 80-as a jellemző.​

Kisteherautó gumi kereső webáruház

Más terhelhetőség, más mintázat a kisteherautó gumikon

Nem véletlen, hogy bár méretben sokszor megfelelne, nem személyautó gumit vásárolunk a haszonjárművekhez, kisteherautókhoz, illetve fordítva, nem rakunk fel ilyeneket a személykocsira. A terhelhetőségről, mint fontos adatról már volt szó, de a kisteherautó gumik mintázata is különböző. A gyártók törekszenek rá, hogy a kisteherautók gumijai bizonyos tulajdonságaikat (menetzaj, úttartás, komfortérzet) tekintve minél jobban megközelítsék a személyautókra jellemzőket. Ezzel együtt a nagyobb tömeg miatt még fontosabb a tapadás, a vízállóság, vagyis hogy akár pár centis vízen se ússzon meg a kocsi, illetve a biztonságos fékezhetőség, továbbá a jó alaktartás. Mindezek miatt robusztusabb, mélyebb mintázatú a kisteherautók nyári gumija is, de nem ez a legfontosabb, hanem az, ami nem látszik, vagyis az összetétel. Ezeknek a kisteherautó gumiknak úgy kell hozniuk a tőlük elvárt tulajdonságokat, hogy közben kopásállóak is legyenek, amennyire csak lehetséges. Ezért van az, hogy a nagyobb flottákat üzemeltetők, ha bevált nekik egy márka, többnyire ragaszkodnak hozzá. A jobb kisteherautó gumiüzletek, szerelőműhelyek viszont pontosan tudják, hogy az adott típusú járműhöz milyen köpenyt választanak a leggyakrabban. Érdemes tehát rájuk is hallgatni, de a döntés természetesen a vásárlóé.

Kisteherautó gumi kereső webáruház olcsón, gyors szállítással. Kedvezményes árak, széles márka kínálat minden méretben.