AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Felni kereső választása.
Felni javító készlet Króm spray

Felnik böngészése az autók szerelmesei számára majdnem olyan, mint a magányos szíveknek a társkereső szolgálat.

Felni kereső webáruház. Autó felnik olcsón, minőségi választékból!

Felni kereső segítségével acélfelnik, alufelnik és lemezfelnik kereshetőek. A felni keresőnk nagyobb részében alufelnik találhatóak. Az alufelnik azonban nem csak formájukban, mintázatukban eltérőek, de a felni javítás keretében, vagy akár attól függetlenül is, létezik a felnifestés.


Felni keresőnk kínálata méret szerint csoportosítva az alábbi kategóriákban:

Ami nem keverendő össze a hölgyek hajfestésével, bár majd olyan hatással járhat egy felnifestés is, mint egy eredményes látogatás a fodrásznál, mert rá se lehet ismerni a festés előttire. A felnik szerelmesei nehezen válnak meg kedvenc felnijüktől, legyen az alufelni, acélfelni vagy lemezfelni. Ha a kedvenc alufelni megsérül, akkor irány a szerviz, és jön az alufelni javítás. Az alumínium képlékenysége miatt az alufelni javítás egészen eredményes lehet, főleg, ha alufelni festés egészíti ki. Tekintse meg teljes autóalkatrész választékunkat is!

Felnikupak kereső webáruházunkban

Alufelni és acélfelniEgy-egy felnikupak felkutatására képesek órákat szánni az autótulajok a neten. De végül milyen öröm az, amikor egy sikeres felnijavítás és felnifestés után – mintegy az akciót megkoronázva – helyére kerül az odaillő felnikupak is. A felnik szerelmesei az ideális alufelni, lemezfelni, vagy acélfelni előteremtése érdekében mindenre képesek. A megfelelő felnik után induló felniszerelmesek számára igazi aranybánya lehet a használtautó. Egy használt autó talán első ránézésre már semmire sem jó, úgy tűnik, a használtautó név is túlzás, de a kerekeket olyan felnik díszítik, amelyektől elalélnak az igazi felniimádók. Az alufelni és lemezfelni felni szerepe az, hogy megfelelő átmérőjű egyenletes tapadó- és gördülőfelület alapját képezze. Ajánlott a téli és nyári gumiabroncsokat külön felnire szeretni, így cseréjük gyorsabb, és a gumik se sérülhetnek a csere során.

Alufelni, lemezfelni (acélfelni) ismertetése, funkciója. Mire való a felni?

Képzeljünk magunk elé egy hagyományos kereket, majdnem olyat, mint amilyet az emberiség legnagyobb találmányai között tartunk számon. Ennek van egy agya, az a középponti rész, amely a tengely körül elfordul. Az agyból – ha a kerekünk nem tömör – küllők ágaznak körbe, amelyek megtartják a talpat. A talpat egy kopófelület fogja körbe, ez rendre fémből készül, és abroncs a neve. Mi az autófelni szerepe? Az autó kerekének nem része az agy, az kívülre, a tengelyre került, és a kerék ahhoz (a kerékdobhoz)  illeszkedik. A küllők és a talp szerepét egy kerek fém tartóelem vette át, az abroncs pedig a gumi gördülőfelület, ma már nem tömör, hanem levegővel töltött. A mindennapi szóhasználatban az agyhoz illeszkedő és a gumiabroncsot megtartó kerek fém elemet nevezzük felninek.

Alufelni

Alufelni, lemezfelni kiválasztása

Az autóhoz gyárilag tartozik alufelni vagy lemezfelni, ezekkel nincs is dolgunk. Nem csak a nyári-téli verziók váltása miatt ajánlott külön felnigarnitúrát venni – sokan esztétikai megfontolásból teszik ezt. Az osztályozás egyik alapja a felni anyaga. Ennek megfelelően lemezfelni, másképpen acélfelni, illetve alufelni vagy könnyűfém felni különböztethető meg. Az alapfelszerelés általában az acélfelni. Ezek kivitele egyszerűbb, festésük fekete vagy ezüst színű. Felni festés, alufelni fényezés sem ritka. A könnyűfém felnik dizájnja változatos, a küllők száma, azok kiképzése, a küllők által képzett optikai felület határozza meg, hogy kinek milyen fajta mennyire tetszik. A lemezfelni erős ütés hatására deformálódhat, repedhet. Ez a sérülés fokától, súlyosságától függően javítható. Az alufelni (amely nagyon kemény, rideg alumínium ötvözetből készült) erősen ellenálló, de extrém hatásokra törhet. Korlátozottan javítható. Az alufelni javítása szakértelmet igényel, és ebbe az is beletartozik, hogy valaki merjen nemet mondani, merje lebeszélni az ügyfelet a javításról, hiszen a felni fontos biztonsági tartozék is. Ezért jó tudni, hogy milyen igénybevétel mellett, milyen célból is választunk felnit.

Acélfelni

Alapadat még az alufelni és lemezfelni mérete. Itt az átmérő a legfontosabb.

Különböző felni vastagságokEzt collban adják meg, hétköznapi autókon 13 és 17 coll közöttiek a felnik. A másik adat a szélesség, szintén collban, 4,5-től 7-ig terjed a hétköznapi tartomány, és ebből már az is világos, hogy itt a fél coll is gyakori. Az úgynevezett osztókör mutatja meg, hogy négy vagy öt (ritkán, illetve terepjáróknál hat) csavarral rögzül-e a felni az agyhoz (kerékdobhoz). Az osztókör másik mérete a lyukak egymástól mért ívtávolsága milliméterben. A lemezfelniknél fontos még a lyukkör. Ez a külső, díszítő funkció mellett a menettulajdonságra is ható kör tartalmazhat lyukakat, íves sarkú négyszögeket de háromszögeket is, egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk, főleg ha a már meglévő szetthez veszünk hozzá egy vagy két darabot. Van még egy adata, az úgynevezett ET szám, vagy besajtolási mélység, ez azt mutatja meg, hogy a felni külső pereméhez képest milyen mélyen ül a kerékdobra illeszkedő felület. Ezek fontos gyári adatok, felni vásárlásakor mindig figyelembe kell venni őket.

Legnépszerűbb márkáink a Kromag és a Magnetto lemezfelni, illetve a Momo alufelni.

A kínálatunk ennél természetesen bővebb. Mint máshol, nálunk is vannak olykor akciók. A felnikeresőben a márka a méret és a többi adat mellett az árat is megtalálja. A téli gumit érdemes acélfelnire szerelni. Az ilyen szett megvásárlásával nem érdemes kapkodni, ki lehet várni a legjobb ajánlatot, van idő szakemberrel konzultálni. Ha viszont cserélni kell valamilyen okból a felnit, azt jobb nem halogatni. A hibás, deformálódott felni bizony sok veszélyt hordoz. Vannak a piacon használt alufelnik és jó állapotban lévő használt acélfelnik is.  Eleve nem beszélnénk le ezekről senkit, a könnyűfém felni jól tisztítható, látványosan felújítható, a lemezfelni festhető, lakkozható. Mechanikus hibája azonban ne legyen az ilyennek, mert ha kiderül, hogy mégis repedt, deformálódott, vetemedett a felni, akkor bizony az olcsóbb lesz a drágább.


Alufelni és lemezfelni kereső