AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Összekötőrúd választása.

Összekötőrúd, vagy más nevén stabilizátor rúd egy mechanikusan működő kanyarstabilizáló, ami megakadályozza, hogy kanyarodás közben a gépkocsi billegjen. Böngésszen teljes autó felfüggesztés, kormányzás kínálatunkból!

Az összekötőrúd szerepe

Még ma is minden gépkocsiban megtalálható egy mechanikusan működő kanyarstabilizáló berendezés, aminek a feladata megakadályozni a kanyarodás során a gépkocsi billegését, fenntartani a menetstabilitását. Az összekötőrúd gömbfejek beiktatásával a lengéscsillapítókhoz kapcsolódik.


Keresse meg az autójához megfelelő összekötőrudat:


A rendszerben a gömbfejek biztosítják az összekapcsolt elemek szabad elfordulását. Az összekötőrudat és annak gömbfejeit az autó haladása közben komoly erőhatások érik. Szélsőséges esetben ez a rúd elhajlásához, sőt töréséhez is vezethet. 

Az összekötőrúd cseréje

Autó összekötőrúd

Mivel az összekötőrúd végén található gömbfejek menet közben folyamatosan mozognak, ezért erősen kopnak, és ha nagyon elhasználódtak, akkor lógni kezdenek, ami kopogó hangot idéz elő rosszabb minőségű útfelület esetén. Mivel jellemzően ezek hibásodnak meg gyakrabban, főleg a gömbfejeket kell cserélni. Ritkábban ugyan, de az is előfordul, hogy az összekötőrúd sérül úgy meg, ami miatt újra kell cserélni azt is. Az ilyen esetben elvégzett csere után nem lehet elkerülni egy futóműállítást sem.