AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Lengőkar választása.

Lengőkar, gömbcsukló kopik, elhasználódik, idővel cserélni kell. Lengőkarok széles választéka az alkatreszek.hu webáruházában, kérjük tekintse meg minőségi kínálatunkat, kedvező árainkat!

A lengőkar és kapcsolódó alkatrészei is kopnak, elhasználódnak, idővel cserélni kell ezeket.

Lengőkar minden gépkocsiban van, vagyis van egy mechanikus menetstabilizátor, az első és a hátsó tengelynél. A lengőkar és a hozzá kapcsolódó gömbfejjel együtt biztosítják, hogy kanyarban a jármű súlypontja alacsonyabbra kerüljön és stabilabban forduljon, mégpedig azzal, hogy rugalmas kapcsolatot teremtenek a karosszéria és a futómű között.


Keresse meg autójához megfelelő lengőkar alkatrészeket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Autó lengőkarA hátsó és első tengely lengőkarok intenzíven mozognak együtt bármilyen helyzetben, több hozzá kapcsolódó alkatrésszel a jármű haladása alatt. A lengőkar és a hozzá kapcsolt alkatrészek szüntelen mozgásban vannak és intenzíven koptatják egymást. Így a lengőkarokkal együtt használódik el a szilent is, amelynek a gumi anyaga a folyamatos gyűrődéstől, alakváltoztatástól egy idő után elfárad, csuklók. A lengőkarok és gömb fejek, illetve a szilentek vészes kopására egy jellegzetes kopogó hang hívja fel a figyelmet. Az első lengőkar esetében megnő a kormány holtjátéka is. Ilyenkor minél gyorsabban szervizbe kell vinni az autót. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

A lengőkarok javítása és felújítása alkatrészcseréket jelent.

Új lengőkar alkatrészek kerülnek a kopottak helyére. A hátsó lengőkar felújítás az egyszerűbb, itt a fej és a szilent cseréje után nem szükséges a futóműállítás. Az első tengely esetében ez a szervizelés futóműállítással is jár. A lengőkar alkatrészek autótípusonként eltérő felépítésűek lehetnek, ezért webáruházunkban pontosan megkeresheti a szükséges lengőkart és ahhoz kapcsolódó alkatrészeket, azoknak pontos helye szerint az autó tengelyein.

Lengőkar az autóban

S most jöhet a részletezés merev tengely csoportosításáról illetve független kerékfelfüggesztéséről. A merev tengely szerkezeti részei és típusai:

Hajtott merev tengelyek típusai és a lengőkar

Bendzsó-tengely: a bendzsó-tengely háza két, egymással összehegesztett, acéllemezből áll. Általában laprugókkal rögzítik a kocsiszekrényhez. A torziós rugók, csa­varrugók vagy légrugók alkalmazása ese­tén a vonóerőt a lengőkarok, az oldalerőket keresztirányú rúd (Panhard-rúd ) viszi át.

De Dion-tengely: a rugózatlan tömegek csökkentésére a tengelyhajtást elválasztják a tengelytől és a felépítményen rögzítik. Az erőátvitelt két-két csuklóval és hosszkiegyenlítővel felszerelt tengelyek végzik. A hátsó tengely oldalirányú vezetésére két, közbenső emelőhöz kapcsolódó, haránt irányú rudat (Watt-rudazat) alkalmaznak, amelyek a kerekeket kanyar­ban haladva is az úttestre merőlegesen tartják. Az oldalirányú megvezetését egy olyan, Y-alakú öntvény lengőkarral -más esetekben két ferde karból álló elemmel- végezték, amelyek a karosszéria aljának két széléhez előrébb, valamint egy közös pontban a differenciálmű tetejéhez kapcsolódtak.

Nem hajtott merev tengelyek típusai és a lengőkar

Kapcsolt lengőkaros tengely: a kerekeket hossz lengőkarok tartják, ezeket pedig ráhegesztett rugóacél kereszttartó kapcsolja egymáshoz. Maga a kereszttartó gumi–fém felfüggesztések közvetítésével, csavarokkal kapcsolódik a kocsiszekrényhez. Ha az egyik kerék berugózik, akkor a kereszttartó önmagában elcsavarodik és stabilizátorként működik.

Csatolt lengőkaros tengely: ebben az esetben két hossz lengőkar egy U alakú acél tengelytartóval van összehegesztve. A hegesztés helye nem a lengőkarok végénél található -mint a kapcsolt lengőkaros tengelynél-, hanem nagyjából a hossz lengőkarok közepén. Ezért nem egyforma berugózásnál a keresztirányú tengelytartó ferde helyzetbe kerül, és a kerekek dőlésszögét tekintve ferde helyz­etű lengőkaros tengelyként viselkedik.

 

A független kerék felfüggesztés típusainak ismertetése:

McPherson felfüggesztés

Kerékfelfüggesztés rugós taggal és kereszt lengőkarral. Felső kereszt lengőkart lengéscsillapítóval helyettesítették, amelyre a tengelycsonk van rögzítve. A lengéscsillapító rugalmas gumiágyazással kapcsolódik a kocsiszekrényhez. Ezen rögzítési pont és a lengéscsillapítón levő rugótányér között csavarrugó van. Ennél a kerékfelfüggesztésnél a kerék közepe alatt elhelyezett kereszt lengőkar (többnyire háromszög alakú lengőkar), a rugóstag és a nyomtávrúd biztosítja a kerékvezetést. A kereszt lengőkar két darab gumi-fém tartóval kapcsolódik a segédkerethez. A hosszirányú (első tartó) és harántirányú (hátsó tartó) erők funkcionális különválasztása optimális agilitást, menetbiztonságot és komfortot tesz lehetővé, anélkül, hogy a két erő kedvezőtlenül hatna egymásra. Ennek az építési elvnek az előnye a gazdaságos gyártás, a kis helyszükséglet és nem utolsó sorban az, hogy kevés elemből áll a felfüggesztés.

Kettős kereszt lengőkaros felfüggesztés

Úgy is hallhattunk már róla, hogy dupla lengőkaros felfüggesztés, utalva az alsó- és felső lengőkarok formájára, ami valójában két-két háromszöget zár be. Az alsó keresztlengőkarra támaszkodó rugós tag biztosítja a szükséges függőleges irányú tartást. Ezt a fajta kerékfelfüggesztést kis szerkezeti magasság és a nagy rakodási szélesség jellemzi, ami olyan felfüggesztés alkalmazását teszi lehetővé, amely különösen kedvező a futómű sportos beállítása szempontjából. A Forma 1-es autók építésénél például a mai napig ez az egyetlen változatlan formában alkalmazott megoldása létezik. A kettős kereszt lengőkaros felfüggesztés használva rugózáskor egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis kerékösszetartás-, ill. dőlésszögváltozás következik be. Azonos hosszúságú alkalmazásával rugózáskor a kerekek dőlésszöge nem, csak összetartása változik. Különböző hosszúságú kereszt lengőkarokat felhasználva az összetartás és a dőlés is csak minimális mértékben változik. Ez az egyik legrégebbi, de mai napig is a legkifinomultabb felfüggesztési mód. Lengőkar katalógusunkban keresse meg autójához megfelelő kínálatunkat és győződjön meg kedvező árainkról. Az alábbi népszerű márkáinkat ajálnjuk: Mapco lengőkar, Ruville lengőkar, Lemförder lengőkar és egyéb gyártók termékei közül válogathat nálunk.