AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Lengőkar választása.

Lengőkar, gömbcsukló kopik, elhasználódik, idővel cserélni kell. További autó felfüggesztés, kormányzás alkatrészek széles választéka az alkatreszek.hu webáruházában, kérjük tekintse meg minőségi kínálatunkat, kedvező árainkat!

A lengőkar és kapcsolódó alkatrészei is kopnak, elhasználódnak, idővel cserélni kell ezeket.

Lengőkar minden gépkocsiban van, vagyis van egy mechanikus menetstabilizátor, az első és a hátsó tengelynél. A lengőkar és a hozzá kapcsolódó gömbfejjel együtt biztosítja, hogy kanyarban a jármű súlypontja alacsonyabbra kerüljön és stabilabban forduljon, mégpedig azzal, hogy rugalmas kapcsolatot teremtenek a karosszéria és a futómű között.


Keresse meg az autójához megfelelő lengőkar alkatrészeket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Autó lengőkarA hátsó és első tengely lengőkarok intenzíven mozognak együtt bármilyen helyzetben, több hozzá kapcsolódó alkatrésszel a jármű haladása alatt. A lengőkar és a hozzá kapcsolt alkatrészek szüntelen mozgásban vannak és intenzíven koptatják egymást. Így a lengőkarokkal együtt használódik el a szilent is, amelynek a gumi anyaga a folyamatos gyűrődéstől, alakváltoztatástól egy idő után elfárad. A lengőkarok és gömbfejek, illetve a szilentek vészes kopására egy jellegzetes kopogó hang hívja fel a figyelmet. Az első lengőkar esetében megnő a kormány holtjátéka is. Ilyenkor minél gyorsabban szervizbe kell vinni az autót. 

A lengőkarok javítása és felújítása alkatrészcseréket jelent.

Új lengőkar alkatrészek kerülnek a kopottak helyére. A hátsó lengőkar felújítás az egyszerűbb, itt a fej és a szilent cseréje után nem szükséges a futóműállítás. Az első tengely esetében ez a szervizelés futóműállítással is jár. A lengőkar alkatrészek autótípusonként eltérő felépítésűek lehetnek, ezért webáruházunkban pontosan megkeresheti a szükséges lengőkart és ahhoz kapcsolódó alkatrészeket, azoknak pontos helye szerint az autó tengelyein.

Lengőkar az autóban

S most jöhet a részletezés merev tengely csoportosításáról illetve független kerékfelfüggesztéséről. A merev tengely szerkezeti részei és típusai:

Hajtott merev tengelyek típusai és a lengőkar

Bendzsó-tengely: a bendzsó-tengely háza két, egymással összehegesztett, acéllemezből áll. Általában laprugókkal rögzítik a kocsiszekrényhez. A torziós rugók, csa­varrugók vagy légrugók alkalmazása ese­tén a vonóerőt a lengőkarok, az oldalerőket keresztirányú rúd (Panhard-rúd ) viszi át.

De Dion-tengely: a rugózatlan tömegek csökkentésére a tengelyhajtást elválasztják a tengelytől és a felépítményen rögzítik. Az erőátvitelt két-két csuklóval és hosszkiegyenlítővel felszerelt tengelyek végzik. A hátsó tengely oldalirányú vezetésére két, közbenső emelőhöz kapcsolódó, haránt irányú rudat (Watt-rudazat) alkalmaznak, amelyek a kerekeket kanyar­ban haladva is az úttestre merőlegesen tartják. Az oldalirányú megvezetését egy olyan, Y-alakú öntvény lengőkarral -más esetekben két ferde karból álló elemmel- végezték, amelyek a karosszéria aljának két széléhez előrébb, valamint egy közös pontban a differenciálmű tetejéhez kapcsolódtak.

Nem hajtott merev tengelyek típusai és a lengőkar

Kapcsolt lengőkaros tengely: a kerekeket hossz lengőkarok tartják, ezeket pedig ráhegesztett rugóacél kereszttartó kapcsolja egymáshoz. Maga a kereszttartó gumi–fém felfüggesztések közvetítésével, csavarokkal kapcsolódik a kocsiszekrényhez. Ha az egyik kerék berugózik, akkor a kereszttartó önmagában elcsavarodik és stabilizátorként működik.

Csatolt lengőkaros tengely: ebben az esetben két hossz lengőkar egy U alakú acél tengelytartóval van összehegesztve. A hegesztés helye nem a lengőkarok végénél található -mint a kapcsolt lengőkaros tengelynél-, hanem nagyjából a hossz lengőkarok közepén. Ezért nem egyforma berugózásnál a keresztirányú tengelytartó ferde helyzetbe kerül, és a kerekek dőlésszögét tekintve ferde helyz­etű lengőkaros tengelyként viselkedik.

 

A független kerék felfüggesztés típusainak ismertetése:

McPherson felfüggesztés

Kerékfelfüggesztés rugós taggal és kereszt lengőkarral. Felső kereszt lengőkart lengéscsillapítóval helyettesítették, amelyre a tengelycsonk van rögzítve. A lengéscsillapító rugalmas gumiágyazással kapcsolódik a kocsiszekrényhez. Ezen rögzítési pont és a lengéscsillapítón levő rugótányér között csavarrugó van. Ennél a kerékfelfüggesztésnél a kerék közepe alatt elhelyezett kereszt lengőkar (többnyire háromszög alakú lengőkar), a rugóstag és a nyomtávrúd biztosítja a kerékvezetést. A kereszt lengőkar két darab gumi-fém tartóval kapcsolódik a segédkerethez. A hosszirányú (első tartó) és harántirányú (hátsó tartó) erők funkcionális különválasztása optimális agilitást, menetbiztonságot és komfortot tesz lehetővé, anélkül, hogy a két erő kedvezőtlenül hatna egymásra. Ennek az építési elvnek az előnye a gazdaságos gyártás, a kis helyszükséglet és nem utolsó sorban az, hogy kevés elemből áll a felfüggesztés.

Kettős kereszt lengőkaros felfüggesztés

Úgy is hallhattunk már róla, hogy dupla lengőkaros felfüggesztés, utalva az alsó- és felső lengőkarok formájára, ami valójában két-két háromszöget zár be. Az alsó keresztlengőkarra támaszkodó rugós tag biztosítja a szükséges függőleges irányú tartást. Ezt a fajta kerékfelfüggesztést kis szerkezeti magasság és a nagy rakodási szélesség jellemzi, ami olyan felfüggesztés alkalmazását teszi lehetővé, amely különösen kedvező a futómű sportos beállítása szempontjából. A Forma 1-es autók építésénél például a mai napig ez az egyetlen változatlan formában alkalmazott megoldása létezik. A kettős kereszt lengőkaros felfüggesztés használva rugózáskor egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis kerékösszetartás-, ill. dőlésszögváltozás következik be. Azonos hosszúságú alkalmazásával rugózáskor a kerekek dőlésszöge nem, csak összetartása változik. Különböző hosszúságú kereszt lengőkarokat felhasználva az összetartás és a dőlés is csak minimális mértékben változik. Ez az egyik legrégebbi, de mai napig is a legkifinomultabb felfüggesztési mód. Lengőkar katalógusunkban keresse meg autójához megfelelő kínálatunkat és győződjön meg kedvező árainkról. Az alábbi népszerű márkáinkat ajálnjuk: Mapco lengőkar, Ruville lengőkar, Lemförder lengőkar és egyéb gyártók termékei közül válogathat nálunk.