AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kormányoszlop tengely választása.

Kormányoszlop tengely - fontos alkatrésze az autónknak, és ritkán hibásodik meg, de ha mégis, az veszélyes lehet. A kormányműnél fontos a balesetbiztonság. További autó felfüggesztés, kormányzás elem is érdekli? Böngésszen teljes választékunkból!

Mi is a kormányoszlop tengely feladata?

Ahogy tekerjük a kormányt, több alkatrész közvetítésével adunk utasítást a választott menetirányról az autónak. Az egyik első ilyen alkatrész a a kormányoszlop tengely. A mai kocsikban már szinte kivétel nélkül fogasléces kormányművet tekerünk. Egy hosszú, ide-oda csúszó rúd van keresztben a kocsi orrában, ...


Keresse meg az autójához megfelelő kormányoszlop tengely alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...a motor mögött, rajta fogak, a két szélén kormányösszekötők mennek a kerekekhez. A kormányoszlop pedig beleáll abba a fogaskerékbe, amely azokba a fogakba illeszkedik. Ma már az is általános, hogy hidraulikus, vagy villamos, esetleg kombinált rásegítés könnyíti meg a volán tekerését.

A kormányoszlop tengely hiba

Kormányoszlop tengely

Igen veszélyes, ha az autó kormánya valamiért nem engedelmeskedik. Ilyenkor mire a sofőr észbe kap, akár már az árokban is lehet a kocsi. Szerencsére az ilyen hiba rendkívül ritka, az alkatrészek kopása, elöregedése ezt nem idézheti elő. Leginkább korábbi szerelési hiba, vagy baleseti sérülés okozhatja a kormánymű, ezen belül akár a kormányoszlop tengely hibáját. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a magyar utak igen rosszak, a sok kátyú, magas járdaszegély és fekvőrendőr belső sérüléseket okozhatnak a kormánymű összes alkatrészében. Csak nagyon kevés, erősen specializálódott műhely foglalkozik a kormánymű javításával, erre is figyelni kell, mert a kontár szerelés végzetes hibát okozhat.