AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kormánykardán csukló választása.

Kormánykardán csukló teszi lehetővé, hogy a kormánykeréktől kimenő tengelyre valamilyen szöget bezáró irányba folytatódjon a kormányzást biztosító erőátvitel a kormányozott kerekek irányába. További autó felfüggesztés, kormányzás autóalkatrészt keres? Tekintse meg teljes választékunkat!

A kormánykardán is csak egy kardán csukló

A kormánykardán – elvét tekintve – nem más, mint egy olyan kardán csukló, amely a kormányszerkezetbe van beépítve. Ennek megfelelően két tengely közötti olyan kapcsolatot jelent, amely lehetővé teszi, hogy egymáshoz képest hajlítónyomaték keletkezése nélküli elmozduljanak, ...


Keresse meg az autójához megfelelő kormánykardán csukló alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...de meggátolja a két rúd egymáshoz képest való elcsavarodását és így lehetőség nyílik forgatónyomaték veszteség mentes átvitelére egyik tengelyről a másikra. A kardáncsukló központi eleme az úgynevezett kardánkereszt, mely lényegében két egymásra merőleges csap-párból áll, melyek a tengelyek végére szerelt vagy azokkal egy darabból kiképzett villákhoz csatlakoznak csapágyakon keresztül. 

A kormánykardán csukló szerepe

Kormánykardán csukló

A kormánykardán csukló alkalmazása az autó kormányművében azt teszi lehetővé, hogy a kormányzáskor a kormánykerék elforgatásával adott utasítás akkor is hibátlanul eljusson a kerekekhez, ha közben változik, mégpedig akár többször is, a kormánykeréknek az utastérben lévő tengelyének és a kormányműben a kerekekhez vezető tengelynek az egymáshoz viszonyított szöge. Ez annyit jelent, hogy akár a vezető ízlése szerint is módosítható az autó használata közben a kormánykerék dőlési szöge, sportos, vagy úrvezetősebb hozzáférést biztosítva a kormánykerékhez. A kormánykardánban számos bonyolult csapágyazás és nem egy szilent van, így kophat, meghibásodhat, ami a cseréjéhez vezethet.