AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kormány gömbfej választása.

Kormány gömbfej kereső, kedvező árak és kiváló minőség az alkatreszek.hu autó felfüggesztés, kormányzás webáruházában. Gömbfej több helyen biztosítja az autó alkatrészeinek stabil és rugalmas összeköttetését!

A kormány gömbfej hibáinak oka és azoknak észrevétele

Kormány gömbfej a neve a kormányműhöz legközelebb található gömbfejnek. A stabil, de több irányú mozgást lehetővé tevő alkatrészt gumiborítás óvja a portól. A futóművet folyamatos ütések érik menet közben. Ezek egy részét az alkatrész fogja fel, aminek következtében átlagosan kb. 100-150 ezer kilométer után lógni, és hallhatóan kopogni kezd.


Keresse meg az autójához megfelelő kormány gömbfej alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Innentől kezdve rohamosan romlani kezd az állapota. Ahogy fokozódik a kopás, már nem csak a kopogás lesz hangosabb, de a kormány holtjátéka is nagyobb lesz. Arról már ne is beszéljünk, mennyire ön- és közveszélyes így közlekedni. Már csak ezért is oda kell figyelni az összekötő gömbcsukló és tartozékainak állapotára, és ha szükséges, azonnal intézkedni kell. Időről időre érdemes a gömbcsuklót takaró gumiharang állapotát is megvizsgálni és meghibásodása esetén cserélni, mert ezzel megelőzhetjük a gömbcsukló idő előtti kopását.  

Miből tudni, hogy hibás a kormányösszekötő gömbfeje?

Autó kormány gömbfej Az első tengely felfüggesztés az alkatrész erőteljes kopása során, menet közben ropogó hanggal tudatja, hogy elhasználódott. A hátsó felfüggesztéseknél ugyanúgy alkalmaznak a gyártók gömbfejeket, azonban itt nem igazán szoktak elfordulni, mint a forgással irányított első tengelynél használatos kormány gömbfejek. Bármelyikről is beszéljünk, mindkét tengelyen lévő gömbfejnek a szennyeződések a legnagyobb kártevői, továbbá az ütések során keletkező sérülések.  

 

Leghamarabb talán a kormánykerék rendellenes mozgásából következtethetünk a gömbfej tönkremenetelére: ha túlzottan vibrál, holtjátéka van, netán könnyebb vagy nehezebb fordítani a megszokottnál, akkor van esély hibára. Ugyanígy gyanús lehet, ha nehezebb a 180 fokos fordulás. Ha egyenletlen útfelületen vezetünk, és csikorgást vagy morgást hallunk, akkor sem árt megnézni a kormány gömbfej állapotát. Házilag is meg lehet vizsgálni az alkatrészt, elsőként repedéseket kell keresni rajta. Ne felejtse el megnézni a kormányösszekötő rúd fejének tömítéseit, továbbá a csukló holtjátékát sem. Utóbbihoz mindenképp szükség van egy szerelőaknára. Ha már itt tartunk, egy másik személy is szükségeltetik a vizsgálathoz, ugyanis amíg egy valaki mozgatja a kormánykereket, a másiknak az alkatrészt kell figyelni közben, hogy van-e levegő a csuklóban,

 

Ha bármely előbb említett jelenséget észleli vezetés közben, akkor azonnal érdemes kicseréltetni a kormány gömbfejet, mert a hiba tovább gyűrűzhet. Meghibásodása a kerékagycsapágyaknak se tesz jót, na és persze a gumi is jobban kopik, amellett, hogy az autó úttartása is romlik. Cseréje szinte minden műhelyben megrendelhető.

Mitől mehet tönkre?

Kormány gömbfej

Nagyon oda kell figyelni rendeléskor, hogy milyen minőséget is választunk, ugyanis nagyon sokszor a gyenge minőség a ludas a kormány gömbfej meghibásodásáért. Mivel több irányból is hatnak rá intenzív erők működés közben, így folyamatosan nagy terhelés éri. Emiatt az élettartama sem túl hosszú, átlagosan 40-50.000 kilométert szokott bírni, persze ez sok mindentől függ, így például a sofőr vezetési stílusától, a használt utak minőségétől, a rendszeres karbantartás elhanyagolásától – ezek mind-mind rövidíthetnek rajta.

Kormány gömbfejek autóhoz

 

A gömbcsuklókon idővel beindul a korrózió, s ha az elhasználódott, elrepedezett porvédők miatt pedig bejutnak a különböző szennyeződések, akkor megsérülhetnek a gumibetétek, kimosódhat a kenőanyag, s idő előtt kopnak el a csuklók.

 

Gondot okozhat még a rugó, amellyel a kormányösszekötőrúd-fej betétjét szokták a gömbcsukló csap gömbfelületére nyomni. Ha ez meglazul, rés jön létre a szerkezet elemei között. Ugyanúgy problémához vezethet még a rúd mechanikai sérülése, deformációja. A menet is megsérülhet, ha rosszul szerelik be az alkatrészt, vagy túlságosan meghúzzák szerelés közben.

 

A lógó és kopogó kormány gömbfej javítása egyenlő a cseréjével

 

Ezzel nem érdemes spórolni, mert a hibásan működő kormány gömbfej balesetveszélyes. A hibás kormánygömbfej kivétele és az új beépítése a szakemberek számára nem kifejezetten nehéz feladat. Ezért a kormány gömbfej rendellenességeinek orvoslása általában nem túlzottan drága művelet. A hibátlanul működő kormánygömbfej nem csak a biztonságot, a vezetési élményt is javítja. A beavatkozás előtt megéri utánanézni a márkához és a típushoz illő gömbfejnek, mert lényeges különbségek lehetnek az árakban, attól függően, hogy hol vásároljuk meg, továbbá azt is nagyon meg kell nézni, melyik oldalra kell rendelni. A költségekhez mindig kalkulálja hozzá a futómű állítás összegét is.

 

Az autószervizekben könnyedén ki tudják deríteni speciális eszközökkel és próbapaddal, hogy mi a baja a felfüggesztésnek, lóg-e, kopott-e a gömbfej. Az esetek zömében egyébként az elszakadt, elhasználódott porvédők szoktak állni a kormány gömbfej korai tönkremenetelének hátterében, mivel a lyukakon csak úgy özönlik befelé a por, különböző szennyeződések. Ugyanakkor a városi közlekedésnek is meglehetnek a maga „buktatói”, például ha fennakadunk egy járdaszegélyen, keresztülhajtunk egy nagy kátyún – ezek mind elegek lehetnek ahhoz, hogy elkezdjen lógni a gömbfej. Nézzen szét webshopunkban, és válogasson kedvező áron magas minőségű kormány gömbfej kínálatunkból. Delphi kormány gömbfej, Febi kormány gömbfej, Swag kormány gömbfej és egyéb márkák között keresgélhet.