AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kormány gömbfej választása.

Kormány gömbfej kereső, kedvező árak és kiváló minőség az alkatreszek.hu autó felfüggesztés, kormányzás webáruházában. Gömbfej több helyen biztosítja az autó alkatrészeinek stabil és rugalmas összeköttetését!

A kormány gömbfej hibáinak oka és azoknak észrevétele

Kormány gömbfej a neve a kormányműhöz legközelebb található gömbfejnek. A stabil, de több irányú mozgást lehetővé tevő alkatrészt gumi borítás óvja a portól. A futóművet folyamatos ütések érik menet közben. Ezek egy részét az alkatrész fogja fel, aminek következtében a 100-150 ezer kilométer után lógni, és hallhatóan kopogni kezd.


Keresse meg az autójához megfelelő kormány gömbfej alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Innentől kezdve rohamosan romlani kezd az állapota. A kopás előrehaladtával nem csak a kopogó hang erősödik, de megnő a kormány holtjátéka is. Azt nem kell magyarázni, hogy milyen komoly veszélyt jelent vezetés közben a túl nagy holtjáték. Már csak ezért is oda kell figyelni az összekötő gömbcsukló és tartozékai állapotára, és ha szükséges, azonnal intézkedni kell. Időről időre érdemes a gömbcsuklót takaró gumiharang állapotát is ellenőrizni és meghibásodása esetén cserélni, mert ezzel megelőzhetjük a gömbcsukló idő előtti kopását. 

A jármű irányítási rendszerének egyik legfontosabb eleme

Autó kormány gömbfej Az pedig viszonylag hamar észlehető, ha meghibásodik. Abban az esetben ugyanis, ha kopott az alkatrész, akkor a keréknek kialakul egy kis holtjátéka, ami természetesen a kormányon is érezhető. A jármű instabillá válik, egyenes úton is rázza a kocsi az elejét, mert nyolcas alakban forog a kerék. Ha ilyen jelenséget észlelünk vezetés közben, akkor azonnal érdemes kicseréltetni a kormány gömbfejet, mert a hiba tovább gyűrűzhet. Meghibásodása a kerékagycsapágyaknak se tesz jót, na meg persze a gumi is jobban kopik, amellett, hogy az autó úttartása is romlik. Cseréje szinte minden műhelyben megrendelhető.

A lógó és kopogó kormány gömbfej javítása egyenlő a cseréjével

Ezzel nem érdemes spórolni, mert a hibásan működő kormány gömbfej balesetveszélyes. A hibás kormánygömbfej kivétele és az új beépítése a szakemberek számára nem kifejezetten nehéz feladat. Ezért a kormány gömbfej rendellenességeinek az orvoslása általában nem túlzottan drága művelet. A hibátlanul működő kormánygömbfej a vezetési élményt is javítja, miközben a jó kormány gömbfej észrevehetetlen része a jármű irányítási rendszerének. De a kormány gömbfej esetében maga az észrevehetetlensége az, ami biztonság érzetet ad. Ez nem egy túl nagy munka, mintegy másfél, két óra alatt végezni lehet vele egy jól felszerelt szervizben. A beavatkozás előtt megéri utánanézni a márkához és a típushoz illő gömbfejnek, mert lényeges különbségek lehetnek az árakban, attól függően, hogy hol vásároljuk meg. Arra azonban ügyelni kell, hogy bal- vagy jobboldalira van-e szükség. Azzal is számolni kell, hogy minden csere alkalmával el kell végezni egy futóműállítást is.

A gömbfej lényeges autóalkatrész és több helyen is fontos szerepet tölt be autónkban. Nagy problémát tudnak jelenteni járművében, sajnos még baleset okozója is lehet, ha nem cseréljük időben.

Fajtáinak és hiba okainak ismertetése

Kormány gömbfej

Ilyen a számos összekötő gömbfej, talpas gömbfej, lengőkar gömbfej. A gömbfej kis alkatrész, bár szerkezetileg egyszerű felépítésű, voltaképpen nem is drága alkatrészről beszélünk, de mégis hatalmas szerepe van járművünk működtetésében. Az autóban tucatnyi helyen alkalmaznak gömbfejeket, de a futómű elemei a legfontosabbak, és ha ezekkel baj van, annak szélsőséges esetben akár baleset, ezzel összefüggésben pedig személyi sérülés, illetve tetemes anyagi kár lehet a végeredménye. Érdemes itt az elején leszögezni, hogy a gömbfej hibákat nem lehet ráhúzni egy-egy márkára, ugyanis a favoritként kezelt német autókat ugyanúgy térdre kényszerítik a rossz utak által előidézett sérülések, mint az olasz, francia, vagy éppen japán típusokat.

Kormány gömbfejek autóhoz

Javítás - felújítás, valójában tisztítás, zsírozás és porvédő csere

Speciális esetben egyedileg is gyártanak gömbfejeket, de ez olyan drága lenne, hogy ha felújításra kerül sor, ez a megoldás nem túl célravezető. Maga a gömbfej nem bonyolult alkatrész. Ahogy a nevéből is következik, egy gömb alakú forma a hozzá passzoló ellendarabba illeszkedik (a másik oldalon kupakkal lezárva), amelynek a belseje perselyezve van – ez manapság leginkább műanyag, de még akadnak fém bélések is, ahol a gömb speciálisan edzett acélból készül. Régebben a „fém a fémen” kapcsolat volt az uralkodó irányzat, és időnként, egy zsírzógombon keresztül illett pótolni a kenőanyagot. Igen ám, de ez − és most kapaszkodjanak meg − túlzottan tartós megoldás, ha a gondos gazda ügyel a sértetlen porvédő gumik meglétére, akár évtizedeket kibírnak a fejek, és ebbe belepusztulna az alkatrészipar. A futómű tekintetében a független felfüggesztéseknél alkalmazzák a gömbfejeket, alapvetően három fő területen: a kormányösszekötőknél, a stabilizátoroknál, és a lengőkaroknál.

Az első tengely felfüggesztés az alkatrész erőteljes kopása során, menet közben ropogó hanggal tudatja, hogy elhasználódott

A független hátsó felfüggesztéseknél is vannak gömbfejek, ám ezeknél nem jellemző az elfordulás lehetősége, mint a forgással irányított első tengelynél használatos kormány gömbfej esetében. Legyen szó azonban akármelyikről is, legfőbb ellenségük egyformán a szennyeződés, a másik pedig az ütések okozta sérülés. Sajnos a kormány gömbfejek egyik legnagyobb „hibája”, hogy már csak akkor hallatják problémájukat, amikor már nagyon a végét járják. A kormány gömbfej probléma kezelhető stádiumában még csak diszkrét kopogásokra, ropogásokra, figyelhetünk fel. Amikor a hang már markánsabb, hangosabb, az már a gömbfej végét jelenti, s ilyenkor már csak a csere lehetősége maradt, s utána pedig a precíz futóműállítás.

Az autó felfüggesztése

Felújítás vagy csere

Az alkatrész állapotát a szervizek speciális eszközzel, próbapadon vizsgálják, így derítve ki a lógásokat, kopásokat, de néha már az is eredményes diagnosztika, mikor felemelt autónál, megmozgatott keréknél hallhatók, érezhetők a tünetek. Legtöbbször a szakadt porvédő a ludas az idő előtti elhasználódásért, a lyukon valósággal ömlik befelé a szennyeződés a kormány gömbfej lezsírozott felületére. Gondoljunk bele, mi minden csapódik fel alulról, akár esős vagy akár havas, latyakos időben, amelyet a kormány gömbfej kvázi „bedörzsöl” a fészekbe, lassan, de hatásosan elpusztítva azt. Ám vannak más esetek is, elég egy járdán való fennakadás, egy kemény ütés, és az akár vadonatúj kormány gömbfej onnantól lógni fog. Nézzen szét webshopunkban, és válogasson kedvező áron magas minőségű kormány gömbfej kínálatunkból. Delphi kormány gömbfej, Febi kormány gömbfej, Swag kormány gömbfej és egyéb márkák között keresgélhet.