AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kerékanya választása.

Kerékanya – végre egy alkatrész, amellyel már szinte minden autós találkozott, amelyet már szinte mindenki tartott a kezében. Persze ez soha nem volt öröm, mert olyankor szokott előfordulni, amikor egy defekt miatt kereket kell cserélni. A kerékcsavar és a kerékanya feladata ugyanis a lemezfelni vagy az alufelni rögzítése. Tekintse meg további autó felfüggesztés, kormányzás választékunkat!

A kerékanya kiválasztása

A kerékanya olcsó, pár száz forintos alkatrész, amely ráadásul nem köthető az autó típusához. Egy kerékanya több fajta autóhoz is jó lehet, és fordítva, egy autóhoz többféle kerékanya is megfelel. Néha azonban ugyanannál az autónál a nyári alufelnihez és a téli lemesfelnihez másféle anya kell, ...


Keresse meg az autójához megfelelő kerékanya alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...ezért a másik szettet is tartsuk a kocsiban, mert a pótkerékhez az eredeti, gyári csavarokat kell használni. Az a fontos, hogy megfelelő legyen a méret és az illesztés. Ha aluminium felnit kell rögzíteni, különösen fontos a megfelelő illesztésre figyelni, nehogy összeragadjanak a felületek.

Meghúzási nyomaték

Kerékanya

Ha a kerékcsere nagyján túljutottunk, és már és csak meg kell húzni a kerékanyákat, fontos, hogy betartsuk az autó gyártója által megadott meghúzási nyomatékot. Ha nem húzzuk meg eléggé, biztonsági kockázatot vállalunk, ha meg túlságosan, akkor legközelebb nehezen tudjuk majd kitekerni. Arra is figyelni kell, hogy az egymással átlósan szemben levő kerékanyákat, illetve kerékcsavarokat kell egymás után meghúzni, és az összes csavar egyenletesen, azonos nyomatékkal legyen meghúzva. A nyomaték kívánt mértékét a gyártó beírja a szervizkönyvbe.

Nyomatékkulcs

Ehhez a munkához persze megfelelő szerszám is kell. Ez lenne a nyomatékkulcs, ami lényegében egy racsnis kulcs, amelynek szorító erejét be lehet állítani. Ha ennél nagyobb erőt fejtünk ki vele, egyszerűen csúszni kezd a szorítószerkezet. Az elv ugyanaz, mint a benzintank sapkájának hasonló „szabadonfutója”. Maga a kerékkulcs minden autóban szériafelszerelés. A baj csak az, hogy a gyártók többnyire olcsó, egyszerű és ezért nyomatékállításra nem alkalmas kulcsot raknak a csomagtartóba, letudva ezzel a feladatot. Kézzel, érzésből húzhatjuk csak meg vele az anyát. Az egyik lehetőség: vásárolni egy jobb kerékkulcsot. Ez lehet egy keresztkulcs, teleszkópos kerékkulcs, vagy akár egy elektromos kerékkulcs is. A másik lehetőség: legalább az idényjellegű kerékcseréket szervizben végeztetni, ahol még a légkulcs nyomatéka is állítható.