AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Axiálcsukló választása.

Axiálcsukló, axiális csukló vagy kormányösszekötő gömbcsukló a kormányműhöz legközelebb található gömbcsukló. A szerelők belső összekötőnek, esetleg axiál rúdnak is szokták nevezni. Egyéb autó felfüggesztés, kormányzás alkatrészre is szüksége lenne? Tekintse meg a teljes kínálatot!

Az axiálcsukló hibáinak felismerése időben.

Feladata, hogy a kormányszerkezetet axiálisan a futóművekhez kapcsolja úgy, hogy azok szabad mozoghassanak. A futóművet folyamatos ütések érik menet közben. Ezek egy részét az axiálcsukló fogja fel, ami ennek következtében 100-150 ezer kilométer után lógni és hallhatóan kopogni kezd. Innentől rohamosan romlik az állapota.


Keresse meg az autójához megfelelő axiálcsukló alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A kopás gyorsaságában nagy szerepe van a szilentek meghibásodásának, a takarógumi kilyukadásának, ami megkönnyíti a szennyező anyagok bejutását a gömbcsuklóba. A kopás előrehaladtával nemcsak a kopogó hang erősödik, de megnő a kormány holtjátéka is. Azt nem kell magyarázni, hogy milyen komoly veszélyeket rejt magában a kormány túl nagy holtjátéka vezetés közben.

Az axiálcsukló nem javítható alkatrész, csak cserélni érdemes.

Axiálcsukló

A lógó és kopogó axiálcsukló nem javítható, ki kell szerelni és újra kell cserélni. Ez elodázható, ha rendszeresen ellenőrizzük az állapotát, és időben lecseréljük például a meghibásodott porvédő gumit. Az axiálcsukló cseréje nem nagy munka, mintegy másfél, két óra alatt végezni lehet vele a szervizben. Előtte ajánlatos utánanézni a márkához és a típushoz illő belső összekötőnek. Arra azonban ügyelni kell, hogy bal- vagy jobboldalira van-e szükség. Azzal is számolni kell, hogy minden csere alkalmával el kell végezni egy futóműállítást is.