Európai Regionális Fejlesztési Alap
AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olaj Shop - Adalékok választása.

Adalékok leggyakoribb típusai az üzemanyaghoz és a motorolajhoz tölthetőek. A benzinben, dízelolajban eleve vannak bizonyos célt szolgáló összetevők, a különböző üzemanyagtöltő-láncok arra törekszenek, hogy a vevő elégedett legyen. További Olaj Shop termékek is elérhetőek webáruházunkban!

Adalékok az autó jobb teljesítménye és hosszabb élete érdekében

Így van ez a motorolajok gyártóival is. De autó és autó, motor és motor különbözik, mindegyik pillanatnyi igényeivel nem tudnak számolni. Ráadásul adalékokat nem csak az üzemanyaghoz, illetve a kenőanyagokhoz kínálunk. Szinte mindenhez hozzá lehet tenni olyan adalékokat, ami az adott rendszer működését annak megbontása nélkül is javítja, tisztítja.


Keresse meg autójához megfelelő adalékokat:


Adalékok motorolajhoz és üzemanyagokhoz.

Az üzemanyagba olyan termékek keverése célszerű, amely javítja a motor működését – például azzal, hogy kitisztítja, kikormozza, a kokszos lerakódástól mentesíti azt. Vannak olyanok, amik a motorolajat óvják meg az elöregedéstől, a viszkozitás csökkenésétől, a felvizesedéstől. A gázolajnál fontos, hogy a motort ne kormozza el, télen se rakódjon ki a paraffin (dermedésgátló adalékok), induljon könnyen a gép és maradjanak minél tisztábbak a hengerek. Ezt szolgálják a dízel adalékok. Tudni kell, hogy a gyári beállítások eleve bizonyos fajtájú motorolajhoz és üzemanyaghoz igazodnak, ezt adalékokkal elállítani felesleges, de bizonyos futásteljesítmény után, a motor működésének apró változásait észlelve jól tudunk korrigálni, elsősorban szakember tanácsára és segítségével.

A kocsink szolgálatában

Szélvédőmosó adalékanyagok azért kerülnek a téli összetevőkbe, hogy az ne fagyjon meg. Minél töményebb, annál fagytűrőbb. A hűtőrendszerbe a fagyállón kívül tisztítás és tömítés céljával is tölthetők adalékok. De a váltóolaj öregedését is gátolhatjuk megfelelő összetevő hozzáadásával. Az autójukat igazán ismerők és szeretők tudják, hogy egyes termékekkel javítható a sebességváltó működése, kitisztítható a hidrotőke vagy az AGR-szelep. Adalékok segítségével kimosható a részecskeszűrő, a nanoszűrő, benzines járműben tisztítható a fojtószelep. Könnyebben működtethető a szervokormány, felfrissíthető a fékolaj megfelelő termékek használatával. A gyártók fantáziája gazdagabb, mint a legtöbb autósé, ezért az adalékok vonatkozásában legjobb a szerviz szakemberével, a szerelőnkkel konzultálni.

 

Számos dolgot felsoroltunk az imént, így jogosan merül fel a kérdés a vásárlóban: tényleg csodát tehetnek az adalékok? Nos, ha csodát nem is művelnek, de nagyon sokat tudnak segíteni, mivel olyan tulajdonságokkal ruházzák fel a kenőanyagokat, amikkel sokkal hatékonyabban tudják ellátni funkcióikat. Jóllehet, egy vadiúj kenőanyag még kellően hozza az elvárt képességet, ám idővel veszít tulajdonságaiból – adalékok segítségével hosszú távon megőrizheti őket max. terhelés mellett is. Webáruházunk legnépszerűbb adaléktermékei a motorolaj adalékok és az üzemanyag adalékok.

 

Milyen motorolaj adalékok léteznek?

 

A gyártók már alapból adnak adalékanyagokat az alapolajok tulajdonságainak feljavítása esetleg új tulajdonságokkal való ellátásuk érdekében. Két módszert alkalmaznak a gyártók: önmagában vagy adalékcsomagban keverik össze az alapolajjal. A legnépszerűbb motorolaj adalékok között találkozhatunk viszkozitás-módosító, kopásgátló, korróziógátló, oxidációgátló adalékokkal, detergens és diszpergens adalékokkal, tömítésgenerálókkal és még sorolhatnánk. Fontos, hogy egy minőségi motorolaj adalék kiváló oldódási képességgel rendelkezik, ezzel elkerülve a kicsapódást az alapolajból. Az olajcsere periódust nekik is ki kell bírniuk hatásgyengülés nélkül.

 

Különösen fontos az ilyen típusú adalékok használata, ha extrémebb körülmények között üzemelteti autója motorját, általuk csökkenthető az olajfogyasztás, a motorzaj, mérsékelhető a kipufogófüst mennyisége, azaz a környezetszennyezés, hosszabb távon megőrizhető a kompresszió. Végül, ami a legfontosabb, hogy megelőzhető velük az erőforrás idő előtti tönkremenetele is.

 

Alapvetően ötféle motorolaj adaléktípust különböztetünk meg funkciójuk szerint. A korróziógátló adalékok értelemszerűen a fémalkatrészek oxidációs folyamatait lassítják. A kopásgátló adalékokkal mérsékelhető az egymással súrlódó motoralkatrészek elhasználódása. A tisztító hatással rendelkező olajadalékok eltávolítják azokat a szennyezőanyagokat a kenőanyagból, melyek lerakódásokat szoktak képezni a motoralkatrészeken. A füstölésgátló adalékok meggátolják, hogy a motorolaj bejusson az égéstérbe, így például jó hasznukat vehetjük nagy futásteljesítményű kocsikban. Végül, de nem utolsósorban az ún. depresszor adalékok nem engedik az olajat megdermedni alacsony hőmérsékleten.

 

Motorolajadalékok alkalmazásánál nagyon fontos, hogy mindig a használati útmutatóban leírtakhoz tartsa magát. Rendelésnél mindig figyeljen arra is, hány kilométer van az autójában. A legjobb, ha kikéri egy autószerelő vagy autószerviz véleményét is a próbálkozás előtt. A sokkilométeres kocsiknál érdemes mindig kötelező szerviznél, vagyis olaj- és szűrőcserekor adalékokat is alkalmazni.

 

Milyen üzemanyag adalékok léteznek?

 

Az üzemanyag adalékok hasonló célokat szolgálnak, mint a motorolaj adalékok: megnövelik a motor élettartamát, s ez idő alatt gondmentes, hibátlan üzemelést garantálnak. Segítségükkel megelőzhetjük az erőforrás tönkremenetelét, védekezhetünk a rossz minőségű üzemanyagokkal szemben. Mindemellett még környezetvédelem szempontjából is hasznosak, hiszen csökkentik a kipufogógázokban jelen lévő környezetszennyező anyagok koncentrációját.

 

Választékunkban számos típust megtalál, igen csak népszerűek például a különböző üzemanyag rendszer tisztítók. Segítségükkel megszüntethető a koromlerakódás a motor kapcsolódó alkatrészeiben, így például a szelepekben, injektorokban vagy épp a dugattyúkban, s a teljes üzemanyag rendszert megtisztítják. Nem csak akkor alkalmazhatunk üzemanyag adalékokat, ha már gond van, ugyanúgy megelőző jelleggel is használhatók például a korróziógátlók, jegesedésgátlók. Bizonyos típusokkal a motorteljesítményt fokozhatjuk, jó szolgálatot tehetnek a levegő-üzemanyag keverék égetését segítő vagy épp a kipufogógázok mérgezőségét mérséklő égésmódosító adalékok. Előszeretettel alkalmazzák az autótulajdonosok az üzemanyag oktánszámát növelő adalékokat is.

 

Motortípus szerint két fő típusát különböztetjük meg az üzemanyag adalékoknak: a benzin- és a dízelüzemű motorokhoz gyártott típusokat. Működési módszerük alapján rendelhetünk finom tisztítású, koncentrált, de akár közvetlen hatású adalékokat is. Általában úgy állítják össze az adalékokat, hogy sohasem csak egyetlen funkcióval rendelkeznek.

 

Rendelés előtt érdemes alaposan utánajárni a kinézett termék összetevőinek, s kerülni az esetlegesen olyan, a motorra veszélyt jelentő adalékokat, amik például ferrocént, alkoholt, acetont vagy mondjuk mangánt tartalmaznak. Ahogy az alkatrészeknél, úgy itt is ajánlott márkásabb, ismert gyártó termékeit rendelni. Egy olcsóbb, kevésbé minőségi adalék alkalmazásával csak nagyobb költségekbe verhetjük magunkat, szélsőségesebb esetben még a motort is cserélni kell miatta. Ezek alkalmazásánál is mindenképp a használati utasításokhoz kell tartanunk magunkat!

 

Nem feltétlenül kell DPF szűrőt cserélni

 

A dízeladalékok közül talán a DPF szűrők tisztítására kifejlesztett termékek a legkelendőbbek. A dízelekben alkalmazott alkatrész az autótulajdonosok egyik fő mumusa, pláne azoké, akik főleg városban vagy nagyon rövid távokon használják dízelautókat. Ilyenkor ugyanis nincs elég ideje regenerálódni a DPF szűrőnek, s idővel teljesen eltelítődik. Ez persze nem még nem jelenti azt, hogy akkor egyből cserélni is kell, sokszor jelenthet megoldást egy-egy DPF szűrő tisztító adalék. Preventív jelleggel, kötelező szervizek alkalmával is használható. Bizonyos termékek még a korom égési hőmérsékletét is csökkentik, hogy az gyorsabban eléghessen. Az adaléknak köszönhetően folyamatosan optimális hatásfokkal üzemelő alkatrésszel csökkenni fog hosszabb távon az üzemanyag fogyasztás.