AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Külső felszerelési autós cikkek - Élvédők választása.

Élvédők felszerelésével csökkenthető a sérülések száma az autó egyes- erősen igénybe vett részeinél, mint amilyenek a fém karosszérián kialakult élek, jellemzően az ajtó éle.

Az élvédő szerepe

Az élvédő olyan, mint az autó hátuljára vagy az elejére szerelt lökéshárító, azaz az élvédő maga fogja fel és amortizálja a kisebb mechanikus hatásokat, megkímélve ezzel az autót a sérülésektől, mégpedig általában a legsérülékenyebb helyen. Könnyű belátni, hogy ilyen szempontból az egyik legveszélyeztetettebb hely az autón az ajtó éle, ami nagyon gyakran van kitéve annak, hogy valamit hozzáütnek, vagy nyitásakor őt ütik egy másik autóhoz, vagy a garázs falához. Ennek káros hatását lehet komolyan csökkenteni az élvédők felszerelésével. A jó élvédő szép is

Autó ajtó élvédő

Az élvédő lehetőleg olyan anyagból készül, ami kellő ellenállást tud kifejteni az élet ért erővel szemben, azaz meg tudja védeni például az ajtó élét. Fontos, hogy mindeközben nehogy maga az élvédő okozzon sérülést más autókban. Ezért az ideális élvédő vagy teljesen gumiból, valamilyen rugalmas anyagból készül teljes egészében, vagy legalább részben, ott, ahol az érintkezés a másik tárggyal létrejön. Általában gumi és műanyag, fém kombinációját alkalmazzák. Nem ritka, hogy ezek az élvédők fényesek, sőt visszaverik a fényt, amivel biztonsági funkciókat látnak le, hiszen sötétben könnyebb észrevenni így egy autó nyitott ajtaját.