AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Villanyautó-tesztpályát épít a Dyson

A tavalyi év egyik meglepő híre volt, hogy az egyébként méregdrága háztartási eszközök gyártásában jeleskedő Dyson, elektromos autók gyártását tervezi. Ezt a hírt most sikerült még egy kicsit túlszárnyalni, hiszen egy saját, zárt tesztpálya elkészítését harangozták be.

 

Nagyszabású elképzelések

 

Az elektromos kocsik építését 2021-re ütemezték, így vélhetően már kész terep várja a legyártott autókat. Nagy- Britanniában, azon belül is a Hullavington repülőtéren fogják kialakítani a helyszínt. Ez a repülőtér még 1936 és 2016 között szolgálta a Brit Királyi Légierőt, az utóbbi években viszont teljesen elvesztette funkcióját. A kiválasztását egyébként maximum a bőséges kínálat zavarhatta, ugyanis a második világháború szomorú hagyatékaként Anglia tele van hasonló repterekkel. A pálya 17 kilométer hosszú lesz, mellette pedig megépül egy a fejlesztések helyszínéül szolgáló, minden igényt maradéktalanul kielégítő üzem is. A beruházás összköltsége várhatóan 200 millió font lesz. Nagy- Britanniában egyébként több nagy tesztpálya is üzemel, azonban jelzi a Dyson eltökéltségét és nagy volumenű terveit, hogy pénzt és időt nem kímélve egy saját fejlesztésbe fognak. A teljes gyártás megalapozására szánt összeg egyébként közel 2 milliárd fontot fog felemészteni.

 

Villanyautó tesztpálya

 

Elengedhetetlen innováció

 

A cég autóprojektjén jelenleg körülbelül 400 alkalmazott dolgozik, azonban további 300 fő felvételét tervezik. Ezek az adatok csak Nagy- Britanniára vonatkoznak, így könnyen elképzelhető, hogy a szigeten kívül is lehet fejlesztésekre számítani. Ami a történetet tekintve még biztos információ az az, hogy a saját fejlesztésű elektromos autóikban szilárd elektrolitos akkumulátorokat fognak használni. Ezek kétszeres energiasűrűségűek a jelenleg leggyakrabban alkalmazott Li-ion akkumulátorokhoz képest, nem mellékesen az előállításuk is jóval gazdaságosabb.