AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A váltakozó áramú generátor

Ahhoz, hogy az autónkat jobban megismerhessük, fontos, hogy tisztában legyünk az egyes részeinek mechanikai és elektromos működésével is. Hogyha ez nincs meg, akkor sokkal nehezebb dolgunk van abban az esetben, ha szerelőhöz kellene vinni.

 

A két típus

 

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy autóvásárláskor nem néznek utána az alapvető dolgoknak, amelyek viszont fontosak lennének, és ezért olyan járműt vesznek, amelynek nagyon bonyolult a javítása. Ilyenkor csakis a szerelőkre bízzák, mert igazából lehetetlen átlátni a rendszert. Ha tisztában akarunk lenni az autó belső működésével, akkor legelőször a következőket kell megnéznünk: a motort és a generátort. Mint tudjuk, ezek az autó legalapvetőbb és legelemibb részei, amelyek összekapcsolódnak. A motornál elsősorban a teljesítményre kell fókuszálni, és a generátornál pedig a fajtára. Tudni érdemes, hogy ennek két típusa van, mégpedig az egyáramú és a változó áramú. A mai gépjárművekben legtöbbször az utóbbit használják. Ennek lényege ugyanaz, mint a másiké: az, hogy áramot szolgáltasson az akkumulátorba. Azonban a váltakozó áramú (három fázisú) generátor nem alkalmas az autó egyenáramú áramkörének használatára. Ezt a váltakozó feszültséget valahogy egyenirányítani kell. Ezért szükségesek az ilyen típusú generátorokban a teljesítménydiódák, akik ezt a munkát végzik. Hogyha mindezekkel tisztában vagyunk, és jobban átlátjuk a dolgokat, akkor nem fognak kétségeink felmerülni a javítás, vagy a szerelővel való konzultálás során.

Az autó generátora

A javítás

 

Hogyha a generátor meghibásodik, az bizony nagy baj, mert szabotálhatja az egész autó működését. Ezért, ha nem értünk annak javításához, haladéktalanul műhelybe kell majd vinnünk. Ilyenkor az első dolog, ami eszünkbe jut, hogy vajon mennyi pénzbe fog kerülni a probléma orvosolása. Jó hír, hogyha tényleg a probléma orvosolásáról van szó (vagyis a generátor megjavításáról, és nem pedig a teljes cserééről), akkor nem kerül olyan sokba, mert a szerelőknek ez szinte rutinfeladatnak minősül. Viszont, abban az esetben, ha ki kell cserélni az akkumulátort, akkor sajnos nagyobb anyagi áldozatot kell befektetnünk. Ugyanis egy új akkumulátor megvásárlása sajnos nem olcsó mulatság. Azonban, ha egy kicsit jobban utánanézünk, akkor látni fogjuk, hogy találhatók jobb árban is, elsősorban az internetes üzletekben. Mindenképpen megéri egy kicsit utána járni, mert sokat spórolhatunk vele.