AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vajon az ön kuplungja cserét igényel?

Az erőátviteli technológia gyors ütemben halad előre különösen ha az autóvezetésről van szó, de a kézi sebességváltók nem változtak drasztikusan, hiszen többféle sebesség ötlete az 1900-as évek elején látott napvilágot. A modernebb autók már szinkroszkópokkal rendelkeznek, és egyéb egyéb modern megoldásokkal, de mindegyik ilyen autóban ott van valamilyen formában a kuplung is, hiszen ez egy nagyon hasznos elem, ezért jó tudni, hogy hogyan működik.

 

Mi a dolga a kuplungnak?

 

A tengelykapcsoló legfőbb dolga az, hogy össze- illetve szétkapcsolja a motort a kapcsolószekrénnyel, így lehetővé teszi a hajtóművön a sebességváltást. Maga a tengelykapcsoló lemez általában fémből készült mindkét oldalán egy súrlódó anyagból. Van egy süllyesztett középső része, amely lehetővé teszi, hogy a bemenő tengely mentén csúsztassa a sebességváltót. A tengelykapcsoló, vagyis a kuplung alaphelyzetben nyomólemezével rögzül a lendkerékhez. Ebben a helyzetben nincsen csúszás. Amikor megnyomja a tengelykapcsoló pedált, szétkapcsolja a motort a kapcsolószekrénytől, vagyis a tápfeszültség megszakad. Egyes autók kuplungkábelt használnak, hogy meghúzzanak egy fogantyút a fogaskerékházon belül, ami viszont a nyomócsapágyat a nyomólemez közepére helyezi. A tengelykapcsolót attól függően lehet csúsztatni, hogy milyen mértékben nyomta le a kuplungot.

Az autó kuplungja

Honnan tudhatjuk meg ha a kuplung cserét igényel?

 

Legfőképpen a tengelykapcsoló csúszásából lehet megtudni, hogy a kuplungot le kell-e cserélni. Idővel a tengelykapcsolón levő súrlódó anyag elhasználódik, és amikor ez megtörténik, akkor a kuplung elkezd csúszni. A jel elég egyértelmű, hiszen a kuplung akkor is csúszni fog, amikor azt ön nem akarja. Ha a tengelykapcsoló pedál egyáltalán nincs lenyomva, akkor a kuplung egyáltalán nem kéne csússzon. A lecsúszás a váratlan emelkedéssel azonosítható a motor fordulatszámának növekedése nélkül. Akkor is egyértelmű lesz a kuplung hibája, ha megpróbál felgyorsítani egy meredek. Bár a tengelykapcsoló lebomlása egy idő után úgyis bekövetkezik, a vezetési stílustól és a körülményektől függően több ideig tart ha autópályán vezet, mintha folyamatosan a forgalomban vezetne. Ha a tengelykapcsoló meghibásodik, akkor mindenképpen egy autószervizhez kell fordulni, mert a tengelykapcsoló cseréje nem olyasmi, amit otthon, házi módszerekkel és szerszámokkal el lehet intézni.