AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az üzemanyag-befecskendezés története

Az autók üzemanyag befecskendezése 1955-ben indult. Ekkor a Bosch kifejlesztette az üzemanyag-befecskendező rendszert Németországban. Ez nem teljesen volt megbízható az elején. Csupán harminc autó tudott ezzel működni. Viszont hála a modern és gyors fejlődésnek, folyamatos fejlesztésekbe kezdtek az autógyártó cégek. Ezáltal már sokan elismerték azt, hogy ez a rendszer jobb, mint a porlasztó. Igaz, máig vannak viták.

 

Befecskendezés vagy porlasztó?

 

Az üzemanyag befecskendező rendszer kibocsátása alacsonyabb és jobb hatékonysággal rendelkezik. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is működik a befecskendezés, tudnunk kell, hogy mi is az a karburátor. A karburátor olyan gépezet, mely összekeveri a megfelelő mennyiségű benzint a levegővel, hogy lehetővé téve ezzel maga a motor működését. Az üzemanyag-befecskendezés lényegében megegyezik a karburátor működésével. A különbség a benzin vagy az üzemanyag és a levegő mennyiségében van, mely belép a kocsi motorhengerébe. A porlasztó nem tudja kiszámítani, hogy pontosan mekkora mennyiségű üzemanyag és levegő szükséges egy adott motorterhelés mellett. Amennyiben az üzemanyag és levegő aránya nem megfelelő, vagy nincs meg a szükséges mennyiség, akkor az autó motorja károsodást szenvedhet.

Járművűnk üzemanyag befecsekendező rendszere

Miért jó még az üzemanyag-befecskendezés?

 

Így az üzemanyag-befecskendezésnek a hatékonysága azon alapszik, hogy képes meghatározni a megfelelő benzin-levegő keverék arányát és mennyiségét. Ez a hatékonyság nagyobb teljesítményt, alacsonyabb kibocsátást és jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményez. Az üzemanyag befecskendezés lehetővé teszi, hogy a nehezebben vehető utakat is gond nélkül megtegyen az autó. Igaz, az üzemanyag befecskendezés drágább, mint a porlasztó. Az autó motorjának karbantartásához tartozik, hogy az alkatrészeket minél inkább megőrizzük. Ezért fontos észben tartani, hogy az üzemanyag-befecskendezőt hogyan szükséges fenntartani, illetve javítani. Ezúton sokáig élvezhetjük autónk teljesítményét, az üzemanyag-befecskendezésnek köszönhetően.