AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Útmutató a fékrendszerhez

Furcsának tűnhet, amikor azt mondják az emberek, hogy egy jobb minőségű fék javítja az autó teljesítményét, viszont ez teljesen igaz. Ha az autó fékjei kiváló állapotban vannak, akkor bízhat abban, hogyha lenyomja a fékpedált, akkor az azonnal le is fékez, így bármilyen balesetet el lehet kerülni. Az egyetlen probléma az, hogy ha használjuk a fékeket, akkor egy idő után romlik a teljesítményük és elfáradnak.

 

Hogyan működik az autó fékrendszer?

 

Nagyobb az esélye annak, hogy az elülső kerekeken hamarabb megérzi a fékrendszer hibáját mint a hátsó kerekeken, mert a fékezés során kifejtett erő a gépkocsi súlyát előre dobja, ezért érezheti furcsának a motorháztetőt miközben fékez. A legegyszerűbben fogalmazva a fékek úgy működnek, hogy a súrlódás miatt keletkezett energiát hőenergiává alakítják át. Minden alkalommal, amikor megnyomja az autóban a fékpedált, megnyomja a dugattyút a főhengerben ami viszont a folyadékot a csövekbe juttatja. Ez a folyadék ezután eljut a hengerekhez feltöltve őket és kiengedve a dugattyúkat a fék használatához. Ami a tárcsafékeket illeti olyan féknyergek vannak az autóban amelyek magukba fektetik a féktárcsát. A féknyergek belsejében levő dugattyúk a fékbetétekre nyomódnak és ez a nyomás lassítja a kereket és az autót, hogy egy biztonságosabb sebességre tudjon váltani.

Fékrendszer útmutató

 

Hogyan ismerhetjük fel ha elfáradt a fékrendszer?

 

Számos különböző jelzés van arra vonatkozólag, hogy a fékrendszer elfáradt, kopott, vagy éppen sérült. Az első és a legnyilvánvalóbb az, ha zajt hall amikor benyomja a fékpedált. Ez bármi lehet egy őrlő hangtól kezdve a magasabb hangokig, és ez azt jelentheti, hogy a fékbetétek vékonyak és hogy a féknyerők a féktárcsához szorultak. Ez viszont nemcsak a fékteljesítményt befolyásolja, hanem komolyan érinti a tárcsákat és a féknyergeket is, ami nagyon drága javításnak bizonyulhat, ha nem oldja meg a lehető leghamarabb a problémákat. Fontos hozzáadni, hogy a csikorgó hang nem feltétlenül jelent kopást, csak azt, hogy korrózió alakult ki a fékeken, de ezt könnyen tisztítani lehet. A csikorgó hangokat tehát ellenőrizni kell és ki is lehet javítani a hibát anélkül, hogy ráfizetne. Az is a fékrendszer hibáját jelezheti, ha az autó fékezés közben az egyik oldalra húz. Ilyen esetekben mindenképpen egy autószervizhez kell fordulni segítségért, hiszen ott egy szempillantás alatt meg tudják oldani a problémát.