AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az ütközést elkerülő rendszerek fontossága és működésük

Az autógyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a biztonsági rendszerekre és azok tökéletesítésére a járművekben. Nem is csoda, mivel manapság rengeteg dolog van, ami elterelheti a figyelmet vezetés közben.

 

Ki van zárva az ütközés lehetősége?

 

Az ütközés elkerülésére szolgáló rendszerek egyike a legmodernebb biztonsági berendezéseknek az autókban. Ezek a rendszerek hasonlóan működnek, mint a sebességtartó automatika, csak olyan radar érzékelőkkel, melyek rendkívül precízek és a forgalomban megfelelő távolságra tartja az autót a többi járműtől vagy esetleg más akadálytól. Kamerákkal is felszerelt. Így maga a rendszer teljes képet kap arról, hogy milyen az autó helyzete. Mi van körülötte és legfőképp, hogy milyen távolságra. Ha ez mind be van szerelve a járművünkbe és tökéletesen működik is, akkor el kell fogadnunk a tényt, miszerint az autónk jelenleg okosabb, mint mi magunk.

Az autó ütközést elkerülő rendszerei

Hogyan is működik pontosan?

 

Amennyiben valamilyen gond adódik, például túl gyorsan közeledünk egy előttünk álló autó felé, akkor a rendszer vészjelzéseket küld. Riaszt minket az esetleges ütközés veszélyére. Ha valami miatt mi nem reagálunk időben, a rendszer elkezd lassítani. Ha a szenzorok úgy mérik fel a helyzetet, hogy elkerülhetetlen az ütközés, akkor a rendszer meghúzza a biztonsági öveket, biztonságos helyzetbe állítja a fejtámlákat és bezárja az ablakokat, így védve a sofőrt és az utasokat az ütközés során. Léteznek olyan rendszerek, amelyek nagyrészt inkább kamionosok számára lett kifejlesztve. Az ilyen rendszerek érzékelik, ha a sofőr esetleg elaludt és átsodródott a szembe sávba, ez után rögtön figyelmeztetéseket küld. Habár a rendszerek néha túlreagálják a dolgokat és össze-vissza villogni kezdenek a vészjelző lámpák, az a fontos, hogy valódi éles helyzetben megállják a helyüket és életeket mentenek.