AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tudtad mennyire fontos a pollenszűrő cseréje?

Egy igazán jó szervizben nem jöhet ki úgy autó a garázsból, hogy ne ellenőriznék a pollenszűrőt. De miért rendkívül fontos a berendezés rendszeres cseréje? Most megmutatjuk!

 

Párasodó ablak, izzadó utas

A pollenszűrő bizonyos időszakonként cserére szorul. Az autóalkatrész elhasználódásának biztos jelei a párásodó ablak és az izzadó utas. Jóllehet csupán pollenszűrőnek hívjuk, holott a sokaknál allergiás reakciókat kiváltó virágporokat távoltartása mellett az autó más szennyező anyagoktól való megtisztítását is ellátja. Léteznek egyszerűbb verziók is, de egy profi szűrő több fázison dolgozik, nem csak előszűrőből és főszűrőből tevődik össze, akár aktívszenes réteggel is rendelkezhet. Ez a réteg a gáz halmazállapotú szennyeződések megállításáért felel. Érdemesebb tehát a komolyabb verziót választani! 

 

Pollenszűrő

 

Csak korlátozott ideig

 

Figyelni kell rá, hogy a szűrőnek is van szavatossági idejük; a pórusok eltömődhetnek, kevés levegő jut át rajta, ráadásul jelentős koszolódás esetén még a szellőzés útját is lezárhatja. Ez gyorsan ki is derül; nyirkos időben az ablakok bepárásodnak, kánikulában pedig izzadnak az utasok, rossz közérzet lesz úrrá rajtuk.  Minél koszosabb levegőn járatjuk az autót, annál hamarabb tömődik el az alkatrész. Jó esetben megélik a gyártók által meghatározott csereperiódus végét, de azért illik időközönként átvizsgálni, ha kell, cserélni.

 

Fontos az ellenőrzés

 

Nélküle ma már alig gördül le a szerelőszalagról korszerű gépkocsi. A 21. században az autózás általános komfortérzeténél alapnak számít a tiszta levegő, melyet a szűrő biztosít az utastérben. A klímarendszer ellenőrzésekor a klímás kocsik szűrőit, az egyszerű utastéri levegőszűrőt pedig a 15 ezres szervizeléskor a jobb szervizek mindig ellenőrzik, de legalább rákérdeznek, felhívják erre a figyelmet.