AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tudnivalók az autós radiátorokról

Általában azzal vagyunk elfoglalva, hogy milyen a hőmérséklet az autó belsejében, viszont azt is tudnia kell, hogy minden autó nagy mennyiségű hőt képez minden alkalommal, amikor vezeti azt. Ezt a hőt az autós radiátorok szabályozzák pont úgy, ahogyan otthon a központi fűtési rendszerek. Az elromlott autós radiátorok egy kisebb katasztrófát jelenthetnek az autó számára, és főleg a motor számára. A radiátor az autó elülső végében található és a leggyakrabban rácsos, így a kiáramló meleg levegő természetes módon szabályozza a motor hőmérsékletét.

 

Az autós radiátort minden hónapban ellenőrizni kell

 

A motor hűtőfolyadék szintje nagyon fontos ahhoz, hogy monitorizálni tudja a hőmérsékletet, mivel a hirtelen hőmérséklet növekedés azt jelenti, hogy nincs elegendő hűtőközeg a radiátorban és a motorban. A hűtőfolyadék általában a fagyásgátló és víz kombinációja, és az alacsony hűtőfolyadékszint egyértelmű jelzés, hogy a motor túlmelegedhet, ezért javasolják azt a szakértők, hogy havonta legalább egyszer fel kell tölteni a hűtőfolyadékot. Érdemes megemlíteni azonban ezen a ponton azt is, hogy soha nem szabad kinyitni a radiátor sapkát amikor a motor forró, mert fennáll annak a kockázata, hogy kiszabadul a víz pára formájában. A vízszivattyú az egyik legfontosabb autóalkatrész, különösen az autó hűtése és fűtése miatt, hiszen elsődleges célja a víz mozgatása a motor körül, de ez idővel elhasználódhat.

Autós radiátorok

 

Az autó belsejének fűtése

 

Természetesen a motorháztető alatt több mint egy radiátor található. Bár az egyik jelentősen nagyobb, mint a többi, a különböző autók különböző számú fűtőtestekkel rendelkeznek egyesek pedig különleges hűtőfolyadékokkal is rendelkeznek (különösen a drágább luxusautók). Ha bekapcsolja az autó fűtőtestét, vagy beállítja a hőmérsékletet, ez is az autó radiátorán keresztül történik. Ez pontosan úgy működik mint otthonában: kibocsájtja a szükséges meleg levegőt a motorból, és visszavezeti az autó belsejébe. Radiátor nélkül a víz annyira felmelegedne, hogy a motor egyszerűen túl forró lenne ahhoz, hogy elinduljon. Ugyanez történhet akkor is, ha a radiátor sérült vagy eltört a víz szivárogni fog és nem lesz mi lehűtse a motort. Az autós radiátorokat más autós alkatrészek fűtésére is használják mint például a sebességváltó folyadék és a szervokormány folyadék hűtésére. Nyilvánvaló hogy minél melegebb az olaj, annál könnyebb lesz a különböző rendszerek körül áramlani.