AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ön tudja, melyik az autó legjobban igénybe vett része?

Nem csak találkozhat, találkozik is szennyeződésekkel, szinte a vezetés minden pillanatában. Nincs rész, amit jobban fenyegetnének az éles kavicsok, az időjárás viszontagságai, a rozsda. Kitalálták? Eláruljuk: az alvázról lesz szó. 

Aszfaltúton is pusztít a felpattanó kavics

 

Gondoljon bele, mi mindennel találkozik autójának alja nap, mint nap, legyen szó klasszikus alvázról vagy önhordó karosszériáról! Ha rendszeresen jár kővel felszórt utakon, akkor nem kell magyarázni, milyen sunyi, apró sérüléseket okozhatnak a hegyes kavicsok, amiket aztán kikezd a rozsda. Aszfaltúton is tehet azonban kárt az alvázban egy-egy felpattanó kavics, a mezőgazdasági gépek által használt részeken, nagyobb építkezések közelében fokozottan fennáll ennek a veszélye. A nagy gépek sok szennyeződést hordanak fel az utakra. Kikezdi a sós hólé, olvadék télen, más évszakokban a pocsolyák vize esős időben, kátyúknál, padkánál leér az autó alja, és megkarcolódik, sérül. A rozsda bármilyen pici sérülésből képes nagyon nagyot csinálni, ezért is kell nagy hangsúlyt fektetnünk a megfelelő alvázvédelemre. Ha megspóroljuk, később sokkal többe kerül majd a rozsda elleni küzdelem, mert a vaslemezeket helyre kell hozni – de hát valamiből a karosszéria-lakatosoknak is meg kell élniük. Az alvázvédő nem ér semmit enélkül, szétrohadt karosszériára nem érdemes felvinni. 

 

Autó alváza

 

Nem szabad hagyni dolgozni a rozsdát

 

Sokat tehetünk autónk épségéért, ha a téli időszak végén, tavasszal mindig alaposan lemosatjuk az alvázat is. Ezzel legalább a téli sómaradványokat, sarat, lerakódott piszkot eltávolíttatjuk – bár a legújabb ajánlások szerint télen sem ördögtől való az alvázmosás, csak a szárításra kell nagyon ügyelni. Az alváz, az üregek védelmét érdemes megbízható szakszervizre bízni – megéri évente átvizsgáltatni, hogy minél gyorsabban fény derüljön a kisebb-nagyobb sérülésekre. A sérülések ellátása, kijavítása, tehát a rozsdásodás megszüntetése után jöhet az üreg- és alvázvédelem: olyan vegyi védőanyagot visznek fel a megfelelő részekre, ami nem csak víztaszító és a korróziótól óvja a jármű alját, hanem a felpattanó, hegyes kavicsokat is képes „kivédeni”. A jó alvázvédő kezelés évekig kitart, de egy-két évente meg kell vizsgáltatni az alvázat, nem érte-e olyan sérülés, ami miatt pótolni kell az alvázvédő anyagot egy bizonyos részen. Ilyenre van esély például, ha felhajtunk a padkára, kifogunk egy nagyobb kátyút, vagy egyéb okok miatt leér az autó alja. Bár nem olcsó a hatékony alvázvédelem, jó befektetés, amennyiben sokáig akarjuk használni az autót. Új autónál is érdemes beruházni rá, megelőzésként.