AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Több új autót vesznek a románok, mint a magyarok

Romániában körülbelül 150 ezer, míg hazánkban 112 ezer új autót adtak el 2017-ben. Mindkét országban egyre nő a vásárlási kedv.

 

11 százalékos növekedés

 

Romániában 11,1 százalékkal nőtt az eladott új járművek száma 2017 első tizenegy hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a román autógyártók és autóimportőrök szövetsége. A vizsgált időszakban 142 ezer 300 új gépkocsi talált gazdára. A szövetség becslése szerint 2017-ben a számuk meghaladta a 150 ezret, amire kilenc éve nem volt példa. Az értékesített járművek mintegy 83 százaléka, 118 ezer 570 darab személygépkocsi volt, ezek értékesítése 14 százalékkal gyorsult. A személygépkocsik 65 százalékát jogi személyek, 35 százalékát magánszemélyek vásárolták. A haszongépjárművek értékesítése 1,8 százalékkal csökkent. Márkák szerint továbbra is piacvezető a Dacia, második a Volkswagen, majd a Renault következik. Az eladott járművek 2 százaléka elektromos és hibrid autó– az elektromos autók eladása 160, a hibrideké 120 százalékkal nőtt. Az első tizenegy hónapban 474 ezer használt járművet helyeztek forgalomba, ami 58 százalékos növekedés.

Egy új autó vásárlása

Negyvenezerrel kevesebb a magyarországi számadat

 

A Világgazdaság cikke szerint Magyarországon 2017-ben ugyan tovább araszolt az újautó-értékesítés, és az év végéig 112 ezer új autó talált gazdára, amely bár kedvező szám, negyvenezerrel kevesebb a romániai példánál. Emellett egy másik elmozdulás is megfigyelhető: a magánszemélyek körében nőtt a hitellel értékesített új személyautók aránya, így meghaladja a harminc százalékot. Ehhez az kellett, hogy átláthatók legyenek a hitelkonstrukciók. Az ügyfelek már sokkal kevésbé bizalmatlanok, ha hitelről van szó. Arra lehet számítani, hogy a kölcsönnel új autókat vásárlók aránya is tovább nő, és a következő években egyre több új autót értékesíthetnek hazánkban. Az eladások 2020-ra elérhetik a 160-180 ezret. A fentiekhez nem árt hozzátenni, hogy lakosságát tekintve Magyarország tíz-, Románia húszmilliós ország.