AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tippek a kézi váltós járművek vezetéséhez

Egy kézi váltós autó vezetésének a megtanulása, nem olyan nehézkes, mint ahogy egyből gondolnánk. Elsőre természetesen nem fog simán menni a dolog, főleg, ha automataváltós autót vezettünk eddig, ezt tartsuk szem előtt és legyünk nagyon türelmesek saját magunkkal.

 

Tanulás közben minden részletre aprólékosan figyeljünk

 

Fontos, hogy egy jármű vezetésének tanulása közben, mindent apránként tanuljunk meg. A kézi váltós változatoknál először is tudni kell, hogy a kuplung és a gázpedál egyidejű használata teszi lehetővé a jármű elindulását. Tudatosítsuk önmagukkal, hogy először is teljesen le kell nyomni a kuplungot, majd picivel később kissé a gázpedált. A kuplungot kényelmesen engedjük fel, de ne siessük el ezt a lépést. Ezután a jármű, egyszerűen képes elindulni. Válasszunk egy olyan helyet, mely nyugodt, nincs forgalom vagy akadályok. Ezután üljünk be a volán mögé, de legyen mellettünk egy hozzáértő személy is. Amikor minden elméletet tudunk, kezdődhet a gyakorlat. Nyomja le a kuplungot, a váltónál válassza ki az első sebességet, és nagyon lassan engedje fel a kuplungot, miközben óvatosan rátapos a gázpedálra. Ha sikerül, az autó el fog indulni, ha nem, az autó motor leáll. Ebben az esetben, nyomjuk le a kuplungot, tegyük üresbe a váltót, majd indítsuk újra az autót. A sikeres elindulás esetén, haladjunk vele egy kicsit, majd kezdjük, előröl az egészet. Nagyon fontos hogy, a fékezésnél is nyomja le a kuplungot, majd úgy a féket. A haladás során, ha kissé felgyorsultunk, álljunk is meg, nem szabad egyszerre túl gyorsan és sokat menni.

Az autó manuális váltója

A részletek fontosak a biztonságos vezetéshez

 

Miután már ügyesen haladt előre a kézi váltós vezetéssel, ez után már áttérhetünk nagyobb sebességre, hogy a gyorsulásnál nagyobb fokozatba tudjunk váltani. A 2000-2500 fordulat/perc elérésének idején, nyomja le a kuplungot ismét, majd tegye a következő sebességbe a váltót, de itt már nem kell olyan óvatosan kiengedni a kuplungot. Ezután már mélyebben belemerülhetünk a sebességváltásba. Induljunk elsőből, váltsunk fel másodikba, majd harmadikba, ezután lassítsunk, váltsunk vissza másodikba, majd álljunk le. Amennyiben nem automata váltós autóról váltunk át kézi váltósra és ez az első jármű, amit vezetünk, mindenképpen ellenőrizzük az irányjelző lámpák használatát, illetve nézzünk utána, hogy egy-egy eszköz mit működtet az autón, például az ablaktörlők, a hosszú és rövid-fény, és hogy milyen jelzés mit jelent a műszerfalon. De mindent csak aprólékosan igyekezzünk megtanulni, mert a sok információval összezavarhatjuk magunkat. Mindenképp figyeljünk oda a tanulási technikánkra, mert nagyon sokat számít majd a későbbiekben!