AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tetőcsomagtartók a 21. században – nem kell félni, hogy elszáll a rakomány

Rács, gumipók, ima: ismerős mindenkinek, aki tett már meg hosszabb utat a régi klasszikus tetőcsomagtartóval. Ma már olyan megoldásokkal találkozhatunk, hogy szinte nem is kell aggódnunk a rakomány miatt – utánanéztünk a lehetőségeknek. 

 

Ha nem elég a csomagtér

 

Szinte mindenkinek van egy sztorija, mit hagyott már el tetőcsomagtartóról, mi ment tönkre ugyanitt, mi esett ki a teletömött csomagtérből, mert nem lehetett lecsukni a tetejét. Közúton találkoztunk már elénk „záporozó” plüssökkel, lerepülő biciklivel, kisasztallal – viccesen hangzik, de csúnya baleset lehetett volna a vége. Ha a csomagtér már zsúfolásig teli, kénytelenek vagyunk valahogy megnövelni a rendelkezésre álló teret – ez általában tetőcsomagtartó igénybevételével történik. Régen minden jobb volt, tartja a mondás, de ez többek között a tetőcsomagtartókra sem igaz. Ma már nem feltétlenül úgy kell ennek kinéznie, hogy egy rácsra szíjazzuk-pókozzuk fel a motyónkat, aztán imádkozunk, hogy ne jöjjön eső, hó, nagyobb szél, és minden épségben maradjon. Körülnéztünk, milyen lehetőségek várnak ránk, ha például télen utaznánk. A klasszikushoz hasonlító, alumíniumrudas, egyszerűbb tetőcsomagtartókat már viszonylag olcsón is lehet kapni, és lehet találni nagyon stabil darabokat. Ez azonban csak akkor megoldás, ha a szállított tárgy nem érzékeny az időjárásra. 

 

Tetőcsomagtartó

 

Nem száll el semmi, és le sem tudják lopni

 

Nyitott tetőcsomagtartón szállíthatjuk például a bicikliket is kiegészítő kerékpártartóval, de a téli teher, például a sífelszerelés már rizikósabb. Jól jön a nyitott csomagtartóra rögzíthető tetőbox, amely állja a havat, a fagyot, a szelet, esőt, jeget, és nem száll el semmi útközben – egész évben, mindenféle utazáshoz nagyon praktikus. Attól sem kell félni, hogy eltűnik a tetőre szíjazott rakomány, amint megállunk valahol kávézni, és tíz percig nem nézünk az autóra. A tetőboxok ugyanis általában jól zárhatóak, és nem olyan egyszerű ezeket leszerelni sem. Ha valaki ennyi idő alatt lelopja, az meg is érdemli a zsákmányt, mondhatnánk. A magasabb árért tehát kárpótol a többszörös biztonság – ha gyakran utazunk, megéri a jobbat venni, visszahozza az árát. Arra is érdemes gondolni, hogy a tetőre rögzített teher nehezítheti az úttartást. Minél áramvonalasabb a tároló, annál kevésbé érvényesül ez a hatás. Ha a külső teher stabil, hajlamosak vagyunk megnyugodni: ne tegyük, amíg nincsenek biztonságosan rögzítve a csomagtartóban tárolt holmik is, főleg ha törékeny, érzékeny dolgokról van szó! Erre a legegyszerűbb megoldás a csomagrögzítő háló.