AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tesztelik az önjáró mini buszokat Helsinkiben

Európa legészakibb fővárosában rövidesen egy hónapos tesztelésre forgalomba állítanak két önjáró mini buszt. Utasokat szállítanak majd a rendes úton, ez lesz az egyik első ilyen kísérlet.

 

A buszok nemcsak önjárók, hanem ráadásul elektromosak is

 

A finn főváros egyik déli kerületében, Hernesaariban állítják forgalomba az Easymile EZ-10 típusú futurisztikus mini buszokat, amelyek teljesen elektromosak és egyben önjárók is. A 12 utas szállítására alkalmas buszok Helsinki útjain most először csatlakoznak a város forgalmához. Harri Santamala, a Metropolia Műszaki Egyetem projekt menedzsere is azt hangsúlyozza, hogy ez egyike az első olyan kísérleteknek, amikor ilyen járművek részt vesznek az utcai forgalomban. Természetesen ez megelőzte egy sikeres próba futam a közeli Vantaa város lezárt útjain. Azután már nem kellett átalakítani a buszokat, legfeljebb a szerviz kapott egy kis munkát. 

Önjáró mini buszok tesztelése Helsinkiben

Finnországnak kulcsszerepe van az önjáró autók fejlesztésében és tesztelésében

 

Bármilyen furcsa, Finnország meghatározó szerepének nem az autógyárak, az egyetemek és kutatóintézetek, vagy éppen egy különleges szerviz az okai - hanem a jogi környezet. Ez egyike azon kevés országnak, ahol a törvény nem követeli meg, hogy nyilvános helyen sofőr üljön a volánnál. Sok amerikai és európai cég ezért választja Finnországot a közúti tesztek helyszínének. A városi közlekedés persze komoly kihívás a buszoknak, hiszen alkalmazkodniuk kell a néha kiszámíthatatlanul viselkedő többi járműhöz. A buszok egyébként óvatosan, csúcsforgalmi dugók nélkül is lassan fognak haladni, a maximális sebességük 40 km/h.