AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Támcsapágy választása.

Támcsapágy a neve azoknak a speciális csapágyaknak, amelyeket egy- vagy két irányú axiális erőhatás viselésére fejlesztettek ki. Ilyen csapágyak találhatóak a gépkocsik főtengelyeinél is.

 

A támcsapágy funkciója

 

A támcsapágy elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a forgó mozgás biztosítása mellett megakadályozza az alkatrészelemek oldalirányú elcsúszását. Tehát olyan helyeken alkalmazzák, ahol egyébként a tengelyre merőleges igénybevétel nem nagy, de a tengellyel párhuzamos viszont jelentős. Fontos szerepet játszik a támcsapágy a motor főtengelyénél, amely az első számú erőátviteli rendszer és meghatározó szerepet játszik a dugattyúk vertikális mozgásának forgó mozgássá alakításában. Az itt alkalmazott támcsapágyak megkopása a motor többi alkatrészének meghibásodását eredményezheti. 


Keresse meg az autójához megfelelő támcsapágyat:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A támcsapágy cseréje

 

Abban az esetben, ha a támcsapágy erősen megkopott, csak a cseréje lehet a probléma megoldása A régi időkben a támcsapágyak a tengellyel egybe voltak öntve, tehát a javításuk csak újraöntéssel volt lehetséges. Ma már ezek az alkatrészek külön készülnek és be- illetve kiszerelhetőek. Ez lényegesen megkönnyíti a hibás támcsapágy kicserélését újra. A támcsapágy meghibásodása nagyon gyakran a rossz olajozás, az alacsony olajnyomás következménye. Ezért is kell kiemelt figyelmet szentelni a motorban fennálló kenési körülményeknek, a megfelelő olajmennyiség és olajnyomás fenntartásának.