AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Önindító választása.

Önindító az indítókulcs elfordításával elindítja az indítómotort, majd ha autónk indulásra kész, leállítja. Mindehhez természetesen az akkumulátorunknak megfelelő töltöttségűnek kell lenni. Böngésszen kapcsolódó generátor, önindító választékunkból!

Az önindító feladata az autó elindításában és működésének fontosabb lépései

A kulccsal feszültséget adunk egy csatlakozóra, minek következtében a behúzómágnesének tekercsében keletkező mágneses tér berántja a mágneskapcsolót, ami zárja az indítómotor áramkörét. Az indítómotor forgása közben csatlakozik az önindító fogaskerékhez, ami a motor elindulását követően leállítja az indítómotort.


Keresse meg az autójához megfelelő önindító alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A szabadonfutó kialakítás miatt a motor nem hajthatta vissza az önindítót, nem gond tehát, ha nem elég gyorsak a reflexeink és nem engedjük vissza elég gyorsan a kulcsot. Ha pedig indítózás közben megszakítjuk a folyamatot, mondjuk visszaforgatjuk a kulcsot, így áramtalanítjuk a mágneses behúzótekercset, és egy rugó visszahúzza a megfelelő alkatrészt, megszüntetve azzal a kapcsolatot a motorral.

Az önindító ellenőrzése

Autó Önindító

Nem árt azonban, ha ilyenkor ellenőrizzük, hogy valóban önindító hibák akadályozzák-e az indulást, vagy valami más, például az általunk is – némi idő alatt – orvosolható akkumulátor lemerülés. Ezt könnyen ellenőrizhetjük is: kapcsoljuk fel a fényszórót, ha rövidesen gyengülni kezd a fény, akkor bizony az aksival van a gond. Ha a fényerő változatlan marad, próbáljunk indítózni. Ha indítózás közben marad a fényerő, és a motor sem teker, akkor valamiért nem jut el az áram az önindítóba. Ha viszont a fényszóró elhalványul, de mégsem indul a motor, na akkor tényleg jöhet az önindító alkatrészeinek ellenőrzése és cseréje.