AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kézi sebességváltó alkatrészek választása.

Kézi sebességváltó alkatrészek sokasága gondoskodik az autóban arról, hogy a sebességváltó zökkenőmentesen és minél nagyobb hatásfokkal, biztonsággal láthassa el a feladatát, a sebességfokozatok változtatását.

 

A kézi sebességváltó alkatrészek bonyolult rendszerben

 

A kézi sebességváltó alkatrészek közöl a legfontosabb az egymásba illeszkedő és egymáshoz képest elmozdítható fogaskerekek együttese, amelyekkel a tényleges sebességfokozatokra jellemző fordulatok hozhatók létre. Ezeket bonyolult rudazat működteti, mert a döntést az autó kormányánál ülő vezető hozza meg és a sebességváltókar elmozdításával kiválasztott sebességfokozat számos áttételen keresztül a motorházban található sebességváltónál jön létre. A fogaskerekek a hajtó és a hajtott tengelyen vannak. A kézi sebességváltó alkatrészek között nagyon fontosak még az úgy nevezett tolókerekek és a szinkrongyűrűk, de az egész szerkezet kenési rendszere és ezek alkatrészei.


Keresse meg az autójához megfelelő kézi sebességváltó alkatrészeket:


A kézi sebességváltó javítása

 

sebességváltó szétszerelveA kézi sebességváltó javítása nem egyszerű feladat, mivel – a tengelykapcsolóval együtt, ami a fogaskerekek sima összeillesztéséért felel – bonyolult és percíz, mechanikus rendszerről van szó. Bármelyik alkatrész megkopása, meghibásodása az egész rendszer működési zavarához, végső esetben ellehetetlenüléséhez vezet. Így aztán nehéz megmondani, hogy a kézi sebességváltó alkatrészek közül melyikre kell a legjobban odafigyelni. Az autó vezetője szempontjából az egyik legnagyobb figyelmet a tengelykapcsoló állapotának kell szentelni, mert, ha a kuplung nem jól működik, az rögtön a sebességváltó meghibásodását eredményezheti. Ugyanilyen fontos, hogy a sebességváltó kenése rendben legyen, ne hiányozzon a megfelelő olaj a sebességváltóból, mert az is végzetes következményekkel jár.