AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autószerviz segédanyagok - Féktisztító választása.

Féktisztító spray az olaj, a zsír és egyéb szennyeződés eltávolítására szolgál a fék mechanikai alkatrészeinek felületén. Használatával meghosszabbíthatjuk a féktárcsák, fékbetétek élettartalmát, csökkenthetjük a féktávolságot. Tekintse meg az autószerviz segédanyagok webáruház teljes választékát!

Féktisztító a fék tisztításához, a fékek megfelelő működéséhez és az alkatrészek megóvásához!

Féktisztító alatt még véletlenül sem egy kemény drótkefét, vagy valami ehhez hasonlót kell érteni. Semmi drasztikusra nem kell gondolni, még ha az egyik legismertebb termék márka a Caramba is. Ugyanis a Caramba alkalmazása nem más, mint egy ártatlan féktisztító spray használata.


Keresse meg az autójához megfelelő féktisztítót:

1 2 3 > 
1 2 3 > 

A féktisztító spray ára természetesen – mint minden terméknél -, függ a márkájától, de talán a legjobban a kiszereléstől, vagyis attól, mekkora flakonban árulják. A féktisztító spray ár jellemzésére például a Caramba féktisztító 400 milliliteres kiszerelésben ezer forint alatt lehet. Ezzel szemben a Motip márkánál a féktisztító spray ár 500 milliliteres kiszerelésnél is csak 500 forint körül mozog.

Termékhasználat

Akár Caramba, akár Motip, a cél ugyanaz: az olaj, a zsír és egyéb szennyeződés eltávolítása a fékdobról, a fékhengerről, a féktömlőkről. A tiszta fék ugyanis nagyobb hatékonysággal működik, ami nagyon fontos a biztonságos közlekedés szempontjából. A spray használata – miután leszereltük a kereket, hozzáférhetővé tettük a gépkocsi fékrendszerét – már szinte gyerekjáték, hiszen akár a Caramba, akár a Motip mellett döntöttünk, nincs más teendőnk, csak a flakon tetejének megnyomásával a tisztítandó felületre juttatni a tisztítószert, majd száraz ronggyal letörölni, eltávolítani onnan. Féktisztító spray használatát, fontosságát próbáljuk boncolni ezzel a néhány sorral. Hogyan tisztítsuk meg a fék mechanikát? Milyen szennyeződések rakódhatnak le?

Használata növeli a fékhatást, egyenletesebbé teszi a fékezőerő eloszlását, így biztonságosabb fékezést tesz lehetővé.

Féktisztító spray az autóhozEz mindannyiunk érdeke, hisz emberéletek függhetnek a fékezés biztonságosságán, pontosságán és gyorsaságán. Most egy kis segítség azoknak, akik elég ambíciót éreznek magukban ahhoz, hogy maguk használják a féktisztító spray-t. Kezdjük az elején! Először levesszük a kereket és alaposan megütögetjük a dob felénk néző felét és a kerülete mentén is megkocogtatjuk egy kb. egy kilós kalapáccsal, hogy könnyebben lejöjjön. Nem kell megijedjünk, a dobot csak a felni tartja. Ha szerencsénk van, és a dob még nem ette rá magát autónkra, akkor könnyedén lejön majd. Ezután alaposan tanulmányozzuk és az sem rossz, ha megjegyezzük, hogy melyik rugó, feszítő, ék és amúgy kompletten az egész milyen helyzetben van.

Spray használat, féktisztítás házilag!

Az autó féktávolsága

Lássunk munkához, jöhet a szerelés menete

 • Mindkét oldali fület kiszedjük, középen kétoldalt
   

 • Az alul-keresztben lévő rugót kiakasztjuk
   
 • Mindkét fékpofát kibillentjük együtt, egyéb alkatrész kiszedése nélkül
   
 • Kézifékkötelet lekötjük
   
 • Most tegyük a helyére a korábban már összeállított fékpofákat. Itt elkél egy kis csavarhúzós segítség, de legjobb, ha valaki ott van velünk és segítő kezet is nyújt. Ne ijedjünk meg, az új rugóink és fékpofáink bírni fogják a helyreigazítást. Fontos, hogy a kézifékkötelet se felejtsük el a visszakötni
 • Amennyiben siker koronázta eddigi tevékenységünket és minden a helyén van, a rugók jól állnak és feszítenek, a kitámasztók és a stiftek is a helyükre kerültek, akkor amennyire csak tudjuk, nyomjuk össze a munkahenger dugattyúit, hogy fel tudjuk tenni a dobot
 • Itt majd kell játszani a fékpofák helyzetének állítgatásával, le-föl, jobbra-balra erőteljes mozgatásával, de végül sikerül az elhatározásunk és helyére kerül a dob is
 • Munkánk azonban itt még korán sem ért véget, pumpáljuk fel a féket, indítsuk be a motort, hogy legyen vákuum és kezdjük el beállítani a féket. Ehhez le kell szedni a kis gumisapkát a tányér hátuljáról és az előzőekben már megismert állítóracsnit” dolgoztassuk meg. Ehhez két barátunk segítségére is szükségünk van, mert különben elég hosszadalmas és fárasztó lenne ki-be ugrálni a kocsiba
 • Most jöhet a próbakör. Itt fokozottan figyeljünk arra, hogy az új fékpofáink ívei meg sem közelítik a régi dobunk eldeformálódott belső íveit. Ne ijedjünk meg tehát a fékezésnél hallható szabálytalan ritmusú surrogó hangtól és számítsunk arra is, hogy az eddig megszokott erőteljes lassulás helyett egy kissé nyúlós lesz az érzetünk fékezéskor. Ez hamar elmúlik azonban és utána újra kell programoznia jobb lábunkat, amikor a fékre tesszük.

Féktisztító spray használata
Nagyon fontos, hogy mindenképpen még a próbakör előtt állítsuk be a féket és a kéziféket is. Ezt ne mulasszuk el, hiszen mindannyian tudjuk, hogy milyen következményekkel jár, ha túl feszesre illetve túl lazára hagyjuk a fékpofákat.

 

Itt szeretnénk felhívni a figyelmét minden kedves olvasónak, hogy ezt a munkafolyamatot leginkább olyan embernek, illetve olyan ember hathatós segítségével szabad elvégezni, aki már csinált ilyet, vagy valami folytán ért hozzá, hiszen a fékezés nem játék. Felelősséget nem tudunk vállalni az esetlegesen felmerülő problémákért. Próbakört is leginkább olyan helyen kell tenni, ahol nem ütközhetünk semminek, illetve a megváltozott fékút miatt nem okozhatunk sem magunkban, sem másokban kárt.

 

Féktisztító sprayAmennyiben nem biztos benne, inkább kérje szakember segítségét!

 

Féktisztító spray rövid leírása

Eltávolítja az olajat, zsírt és egyéb szennyeződéseket a fékdobról, fékhengerekről, féktömlőkről, féktárcsákról. Megszünteti a fék nyikorgását.
Használati utasítás: Jól rázza fel a palackot. Permetezze a terméket a tisztítandó felületre, hagyja megszáradni, majd tiszta, száraz ruhával törölje át.

 

A Kovács Autóalkatrész Ker. Kft. áll rendelkezésére nyitvatartási időben, illetve webáruházunk non-stop működő segítségével mindig számíthat ránk.
 

Féktisztító spray széles választékával is rendelkezésére állunk. Választhat Mastercare, Eurolub, Sct, stb. márkáink közül – a teljesség igénye nélkül.