AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Norvég csoda: tényleg eltűnik minden dízeles és benzines autó öt év múlva?

Egyre több szakértő hangoztatja, hogy a belső égésű motorral működő járműveknek hamarosan befellegzik. Nem minden államban egységes azonban ennek a műveletnek a dátuma. Az új járművek mindenesetre nagyobb sebességre váltottak, és nem kímélik elavult rokonaikat. Norvégia és Párizs lehet a leggyorsabb a kitiltási versenyben. 

Mindenki alternatívája

 

Nem nagyon lehet találni olyan autós magazint, olyan közlekedéssel foglalkozó szaklapot, amelyik ne szentelni legalább egy cikket egy számon belül a hibrid vagy elektromos technológiának. Erről a mi blogunkon is sokat olvashattál korábban, mi is beszámoltunk különböző hajtáslánccal működő kocsikról, hibrid és elektromos autókról.  Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy pár éven belül még a hibrid technológiát is túlszárnyalják majd néhány országban. Csak olyan járművek közlekedhetnek majd az utakon, amelyek nem bocsájtanak ki gyakorlatilag semennyi káros anyagot. Legalábbis minden jel arra mutat, hogy csak ilyen kocsik helyezhetőek majd forgalomba. Több ország határozott meg céldátumot, amikorra komoly eredményeket szeretne elérni ezen a területen. Van köztük meglepő és kevésbé furcsa név is, Magyarország mindenesetre úgy tűnik, nem sürgeti ezt a folyamatot. Melyik másik nemzet nyerné meg ezt a versenyt, ha nem a norvégok?

 

Tankolás

 

Céldátumok Norvégiától Tajvanig

 

Norvégiában már ki is tűztek egy céldátumot, ami gyakorlatilag hamarosan itt is van. Az év 2025 - innentől szeretnék betiltatni a benzines illetve a dízelmotorral működő járművek forgalmazását. Aki az utóbbi autóval jár, annak addig is ajánlatos a dízel füstöléscsökkentő használata, mely csökkenti a környezetszennyezést. Hogy a benzines, ill. dízeles kocsik betiltása valóban összejön-e, az igen jó kérdés. Az mindenesetre biztos, hogy jelentős állami támogatások járnak az alternatív hajtású kocsikra. Igaz, ezt egy ilyen jóléti államban jóval egyszerűbb megvalósítani, mint például hazánkban. A következő fontos dátum ezen a területen 2030. A tervek szerint ekkor társul majd a norvégokhoz Izland, Dánia, Hollandia, Svédország, és India sem marad ki. Ha minden jól megy, akkor Tajvan, Franciaország, az Egyesült Királyság és Kalifornia állam 2040-re tudja bevezetni az elvet. A francia főváros már előbb is meg tudja lépni a bevezetést: ők 2024-től tiltják ki a dízeles kocsikat, majd 2030-tól a benzinüzeműeket is. A többi francia város pedig még kap egy évtizedes haladékot. Érdekes, de a németek egyelőre mintha igencsak csendesen szemlélnék az eseményeket. Egyelőre ugyanis nem határoztak meg pontos állásfoglalást. A második legnépszerűbb politikai formáció, a Zöldek pártja mindenesetre kijelentette, szeretnék elérni, hogy 2030-tól ne lehessen ilyen típusú autókat kapni az országban. Hogy ennek milyen következményei lesznek, az a jövő zenéje.