AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A téli autómosás

Kell-e és milyen gyakran mosni az autót télen? A kérdésre adott helyes válasznak nagy hatása lehet az autónk élettartamára. Az ugyanis egy tévhit, hogy télen nem érdemes gyakran mosni az autót, hiszen úgy is mindjárt sáros, piszkos lesz.

Télen gyakrabban mossuk, mint nyáron

A valóság az, hogy télen, a folyamatosan használatban lévő autónkat inkább többször kell autómosóba vinni mint nyáron. És a szokásosnál is gyakrabban érdemes az alvázat külön lemosatni. Ez arra vezethető vissza, hogy télen – a nyári mosásnál is inkább – nem elsősorban esztétikai jelentősége van az autó tisztogatásának, hanem sokkal inkább a korrózió elleni védelem és az egyéb agresszív anyagok hatásának az enyhítése a cél. A sózott és homokkal felszórt utak valóságos karosszériát ellenőrző próbapályának tekinthetők, hiszen a felverődő éles és kemény homokszemcsék, vagy a sóból kialakult oldat mind-mind komoly támadást jelentenek, és pedig nem csak a karosszériára, a fényezésre, de szinte minden alkatrészre, még a kemény szélvédőüvegre is.

Autómosás télen

Alapos mosás és szárítás

A téli alapos mosás, a megfelelő mosószerek és védő réteget képező autóápoló folyadékok felhasználásával nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az autónk karosszériája, a külső hatásoknak kitett főbb alkatrészei, a tömítések, szimeringek és szilentek ne menjenek időnek előtte tönkre. A gyakori mosás itt azt a célt szolgálja elsősorban, hogy az autóról eltávolítsa a téli körülmények miatt rákerült olyan anyagokat, amelyek veszélyes oldatot képezve rozsdásodáshoz, vagy a gumi- a műanyag alkatrészek elfáradásához vezethetnek. Az egyes résekben, zárványokban felgyülemlő folyadék befagyása, majd elolvadása a hőtágulás következtében repedéseket, torzulásokat okozhat. Vagyis télen nem csak gyakrabban, de alaposabban is tisztogassuk az autónkat.