AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szintetikus motorolaj vs. ásványi motorolaj

Az hogy időről időre olajat kell cserélni a motorban, az mindenkinek evidens. Az azonban már kevésbé az, hogy szintetikus vagy ásványi motorolajat válasszon-e. A szintetikus olaj drágább, azonban vajon megéri rákölteni azt az extra pénzt?

 

Mit tud a szintetikus motorolaj?

 

A szintetikus motorolaj mindenképpen jobban teljesít, amennyiben tartósságról és arról van szó, hogy mennyire tudja kezelni a magasabb hőmérsékletet is. Ugyanakkor alacsony hőmérsékleten is könnyebb gyújtást tesz lehetővé. Továbbá nagyon előnyös tulajdonsága, hogy sokkal jobban fel tudja venni a harcot az oxidációval és az iszapképződéssel szemben is. Azonban a szintetikus motorolaj általában kétszer annyiba kerül, mint az ásványi motorolaj. Az pedig, hogy valóban megéri-e annyival többet rákölteni, általában attól függ, hogy milyen típusú autónk van, és hogy mik a mi saját preferenciáink.

Az autóba kerülő olaj

A szintetikus és ásványi motorolaj a környezetszennyezés szempontjából

 

Mind az ásványi, mind a szintetikus motorolaj alapanyaga a petróleum, szóval abban nincs lényegi különbség, hogy melyik mennyire környezetbarát, vagy hogy mennyiben járulnak hozzá a fenntarthatósághoz. Mindazonáltal azonban a szintetikus olajak sokkal tovább tartanak, mint az ásványiak, ami azt jelenti, hogy ritkábban kell cserélni a motorolajat a szintetikus esetében, így ugyanannyi idő alatt kevesebbet használunk el belőle. Vagyis a szintetikus olaj tűnik a valamivel kevésbé rossz megoldásnak a környezet szempontjából. Nemrégiben azonban a Valvoline kifejlesztett egy olyan ásványi motorolajat, amely 50%-ban újrahasznosított olajból készül. A boltokba visszavitt használt olajat újrahasznosítják, amellyel csökken a környezeti hatása. Ezzel ellenben azonban a szintetikus olaj illékonysága alacsonyabb, ezért nem fúj ki annyi kipufogógázt, ezzel pedig csökkenti a kibocsátást. Vannak esetek, amikor nincs is választási lehetőségünk, és egyszerűen muszáj szintetikus olajat használni. Ez olyan autók esetében igaz, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a vezetés során. Ezek esetében ugyanis olyan motorolajra van szükség, amely tolerálja az extrém hőmérsékletet, amely a szintetikusra inkább igaz. Azoknak azonban, akik egyszerű, normál használatban lévő autóval rendelkeznek, nem kell azon aggódniuk, hogy leégetik a motort. Nekik nem is kötelező a szintetikus motorolaj. Végül is az alapján kell döntenünk a motorolaj típusáról, hogy mit gondolunk, mi a legjobb az autónknak és a pénztárcánknak.