AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A vezérműszíj meghibásodása

Sokak számára az autójuk működése egy ismeretlen dolog, és nincsenek tisztában a különböző részek szerepével. Természetesen, nem arról van szó, hogy mindenkinek autószerelési felkészültséggel kell rendelkeznie, csupán arról, hogy nem árt, ha tudjuk, hogy hova forduljunk potenciális meghibásodás esetén.

 

A leggyakoribb okok

 

Hogyha a jármű valamilyen tüneteket produkál, akkor azt semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, hogyha a zajon kívül semmilyen más jele nincs a hibának. Az egyik leggyakoribb eset, amikor a vezérműszíjjal adódik probléma. Ez azért van így, mert ez az egyik leggyakrabban igénybe vett összetevő. Amikor ilyen fajta meghibásodásról beszélünk, annak több oka és tünete is lehetséges. Az első ezek közül a vezérműszíj fogainak eldeformálása. Ennek elsődleges oka lehet, hogy a hajtómű túlságosan és hirtelen megterhelődik. Az is a gyakori kiváltó okok közé tartozik, hogy túl laza a fogaskerék szerkezete. Amikor ezekről beszélünk, általában meggyengült motorteljesítményre és mély, morgáshoz hasonló hangra kell számítanunk. Az is gyakori eset, hogy az indítással is problémák lesznek. A második leggyakoribb jelenség, amikor a vezérműszíj határfalán repedések keletkeznek. Ez általában akkor következik be, amikor az olaj felgyülemlik azon a területen, valamint akkor, amikor hirtelen következik be a kinti szélsőséges hideg hőmérsékletváltozás. Ilyenkor a gumi elkezd szétmállani. Arra is nagyon gyakran találunk példát, hogy a vezérműszíj szálai sérülnek meg. Ilyenkor a szíj a hirtelen fellépő feszítés következtében elszakad.

Az autó vezérműszíja

Hogyan orvosolható a probléma?

 

Amennyiben eleget teszünk a fent említetteknek, és témában vagyunk az autó működési elveivel, és esetleg még egy kis tapasztalatunk is van autószerelés terén, a munkálatok nem fognak olyan bonyodalmakat okozni, mint gondolnánk. Azonban, ha valaki nem jártas a témában, akkor semmiképpen nem tanácsos egyedül nekifognia a munkálatoknak. Ebben az esetben kötelező módon szervizbe kell menni, mert ellenkező esetben többet árthatunk, mint amennyit segítünk. Természetesen, hogyha külső segítségre kell utalnunk magunkat, akkor az jóval több időbe és anyagi befektetésbe fog kerülni, viszont akkor is megéri, hiszen így legalább biztosra mehetünk. A vezérműszíj kicserélése, vagy megjavítása már bevett folyamatnak számít a szervizekben, úgyhogy biztosra vehetjük, hogy a végkimenetel sikeres lesz.