AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szendvicset enni ugyanolyan veszélyes, mint autóval járni

Bár az autóipart csak részben érinti a hír, több mint érdekes: a brit szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása a gépkocsiforgaloméval vetekszik. Egy tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvics előállításakor annyi szén-dioxid termelődik, amennyit egy autó 19 kilométer megtétele alatt bocsát ki.

 

Egy szendvics=19 kilométer

 

A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása a gépkocsiforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában – állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói. Az Egyesült Királyságban évente 11,5 milliárd szendvicset fogyasztanak, ezek fele készül házilag. A szendvicsek fogyasztása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg. A szakértők megvizsgálták a szendvicsek klímakárosító hatását és negyven különböző fajtát elemeztek. A környezetre leginkább károsaknak a szalonnát, sonkát vagy disznóhúsból készült felvágottat tartalmazó és a sajtos vagy rákos szendvicsek bizonyultak. Az éghajlat számára leginkább káros hatása az üzletekben árusított, tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvicseknek van. Egy ilyen előállításakor a kutatók számításai szerint 1441 gramm szén-dioxid termelődik, annyi, amennyit egy gépkocsi 19 kilométer megtétele alatt bocsát ki.

A szendvicskészítés az autók káros anyag kibocsátásával vetekszik

Inkább otthon készítsük!

 

A tudósok azt javasolják, a környezetvédelem érdekében inkább mindenki otthon készítse el szendvicsét. Az élelmiszeripar számára is javaslattal élnek: véleményük szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértéke megfelezhető, ha megváltoztatják a recepteket vagy csökkentik a csomagolást és újrahasznosítják. A szavatossági időt is meg kell hosszabbítani, ezáltal legalább kétezer tonna hulladékot meg lehet spórolni. A szendvicsfogyasztás vizsgálata nem játék, mivel ezek a szendvicsek a brit étrend alapvető élelmiszerei, jelentős területet foglalnak el az élelmiszerpiacon. A klímaváltozásra gyakorolt hatásuk ezért nagyon fontos. Csakúgy, mint a gépkocsiforgalomé.