AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szélvédő: érdemes rá figyelni, mégis talán a leginkább háttérbe szorított alkatrész

Autótulajdonosok ezrei egy olyan alkatrészre fordítják a legkevesebb figyelmet, amelyet folyamatosan használnak. A szélvédővel is foglalkozni kell, hogy minél tovább láthatatlan maradjon.  

 

Ne legyintsünk, ha a szélvédőről van szó

 

Hiába ülnek naponta autósok milliói volán mögé, csak kevesen vezetnek, vezettek kabriót pályájuk során. Még kevesebben próbálták ki, milyen lenne egy igazi, szélvédő nélküli roadsterrel róni az utakat. Pedig akik megízlelik ezt a szabadságot, azok rádöbbennek, hogy milyen hasznos és fontos eleme autójuknak a szélvédő. Ezzel párhuzamosan talán rájönnek arra, hogy fontossága ellenére milyen keveset foglalkoznak vele. Kis figyelemmel jelentősen meghosszabbíthatjuk élettartalmát, és nem mellékesen jelentős pénzkiadástól kímélhetjük meg magunkat. Az ma már köztudott, hogy a ragasztott szélvédők világában egy csere csillagászati összegekbe kerülhet. Mégis sofőrök sora hanyagolja a sérülések kezelését, sőt még az autó üvegfelületeinek a tisztítást is elodázza. Ha ezt megteszi, akkor is a koszosabb, olykor sáros szennyeződést csupán nagyvonalúan távolítják el. Benzinkúton egy gyors vizes lehúzás és már megyünk is tovább, pedig nagyon kell figyelni. Még a kutakon sem érdemes olyan ablaktisztítót használni, ami leharcolt, vagy ugyan rendben van, de a víz mérhetetlenül koszos. Apró figyelmetlenség, és a máris olyan karcolásokat okozhatunk, ami a műszaki vizsgán bukást okoz. Éppen ezért igyekezzünk otthon, nem kapkodva, a lehető legtisztább ablaktisztító eszközökkel a szélvédőnek esni.

 

Szélvédő

 

Nem csak külső felület tisztítása lényeges

 

Megtörténhet a nagyobb baj is. Kavicsfelverődés esetén nem szabad sokáig húzni a javítást. Ez nem pusztán jó tanács, hanem kötelező hozzáállás. A „betegség” orvoslása azért sem halogatható, mert hamar sokkal súlyosabb bajt okozhat. A mozgás, a hőmérséklet ingadozása miatt a kicsiny hiba hamar óriási repedéssé formálódhat. A lehűlt szélvédőre fújt meleg levegő például szétrobbanthatja a piciny sérülést, ami azonnali cseréhez vezet. Pedig, ha olyan helyen történt a hiba, amely nem esik a sofőr látóterébe, akkor a speciális készletekkel akár otthon is javítható a probléma. Mégis sokkal jobb, ha szakműhelyt keresnek fel a veszélyes repedések kordában tartására, mert fontos a szakértelem. Sok mindenen múlik a javítás lehetősége, de egy 10 forintos nagyságú sérülést még bőven kezelni tudnak. Ám nem csak a külső felület tisztítása, ápolása lényeges. A fűtés használatakor a párás levegővel keveredő por apró filmréteget képezhet a szélvédő belső részén. Ha ezt nem takarítjuk le rendszeresen, akkor télen, a fűtés bekapcsolásakor szinte egyik pillanatról másikra olyan opálossá válhat a szélvédőnk, ami borzasztóan lecsökkentheti a kilátást, és balesetveszélyes helyzetet teremthet. Ezt megelőzendő folyamatosan tisztítani kell a szélvédő belső felületét is, lehetőség szerint olyan anyagokkal, amelyek gátolják, vagy késleltetik az említett szennyeződés lerakódását.