AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Sötétben is úton? Íme, mire figyeljen az éjszakai vezetés alatt

Mi sem megnyugtatóbb és élvezetesebb, mint egy éjjeli autókázás. Kevés ember van az úton és kellemesen csendes a környezet. De mivel csökkentek a látásviszonyok, ezért sokkal több dologra kell figyelni.

 

Fények vezetés közben

 

Az éjjeli autókázás egyik elengedhetetlen kellékei a fényszórók. Hasonlóan, mint a visszapillantó tükrök sok autón állíthatók a fényszórók is. Ha megfelelő szögben állítjuk be, akkor sokkal hatásosabb rálátást kaphatunk az útra. A fényszóró legyen mindig szennyeződésmentes, így elegendő lesz a fénymennyiség. A szélvédő tisztasága szintén jobb látáskörülményeket tud biztosítani. Előfordulhatnak olyan időszakok, amikor is bizony meggyűlik a bajunk a köddel. Ez ellen ködlámpával védekezhetünk. Alacsonyan és szélesen világítja meg az utakat.

Az autó sötétben való vezetése  
Szemeink vezetés közben

 

Szemeink vezetés közben nagy terhelésnek vannak kitéve. Ez éjjel sincs másképp, sőt! A környezetünkben lévő erős fények össze tudják zavarni szemeinket. Így pedig nem tudunk megfelelően koncentrálni és fókuszálni az úttestre. Vannak külön olyan célra kifejlesztett szemüvegek, melyek gyártói azt ígérik, hogy megkönnyítik a látást sötétben. Sajnos ez kamu, úgyhogy próbáljunk ennek nem bedőlni. Fontos ügyelni arra, hogy direktbe ne nézzünk bele éles, erős fényekbe, amennyire lehet, ezt kerüljük. Sokszor ezzel akár balesetet is elkerülhetünk. Az éjszakai utazgatás közben sok mindennel találkozhatunk, köztük elkóborolt állatkákkal is. Az állatok nagy része éjjel is aktív. Szemük visszaveri a fényszóróink fényét és így könnyen még időben megláthatjuk őket. Ilyenkor lassítsunk le és legyünk óvatosak. Ha átlagban sokat ülünk volán mögött, akkor szemeink tényleg jócskán ki tudnak fáradni és akár látásunkban is romlást észlelhetünk. Felelősségtelen lépés lenne, úgy vezeti, hogy nem megfelelő a látásunk. Magunk mellett, másokat is életveszélybe sodorhatunk. Ha arra gyanakszunk, hogy látásunk talán romlani kezdett, minél előbb keressünk fel egy szemorvost, és ha szükséges, hordjuk az előírt szemüveget vezetés közben is.