AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Segíteni kötelező – de mi az, ami elvárható?

Segítségnyújtás elmulasztása – tudja, mit jelent ez pontosan? Tudja, hogy ha nem áll meg egy autóbaleset sérültjei mellett, vagy elmegy az utcán összeeső mellett, pontosan ezt követi el? Mi az, amit meg kell tenni a másik érdekében, és hol van a segítségnyújtás határa? 

 

Ha tudna, de nem segít, bűnt követ el

 

Képzeljük el a következő helyzetet! Vezetünk egy főúton, egyszer csak azt vesszük észre, hogy az egész kocsisor lelassul, kiválik egy terepjáró, lassan-lassan áthajt a szemközti sávba, majd begurul az árokba, és ott megáll. Látjuk: a sofőr a kormányra borul, feltehetőleg rosszul lett – ennek ellenére tovább hajtunk, ahogy a többi autós is. A gyakorlatban már láttunk ilyet, és egyszerre négyen is megálltak, rögtön mentőt hívtak – de tegyük fel, hogy nem ilyen rendesek az arra hajtók. Aki látja, hogy embertársa segítségre szorul, és módjában áll segíteni, az a segítségnyújtás elmulasztása nevezetű bűncselekményt követi el. Nem mindig könnyű megállapítani az utakon, ki láthatta, ki nem, de ha egy súlyos baleset mellett mindenki elhajt, akkor gyakorlatilag az összes sofőrt büntetni lehetne, akik a baleset bekövetkezte óta nem álltak meg. Az utasok, valamint a vezetőt utasító személy felelősségét is megállapíthatják. Magyarul, ha valaki sofőrrel utazik, utasítania kell ilyen esetekben, hogy álljon meg, győződjenek meg róla, milyen állapotban vannak a sérültek, ha még nem tette meg más, hívjanak segítséget. Nem hivatkozhat arra, hogy nem ő vezette az autót.

 

Autóbaleset

 

Vannak alapvető elvárások

 

Nehéz megállapítani és megszabni, mi várható el egy laikustól segítségnyújtás terén. A törvény elvárta minimum az, hogy győződjünk meg róla, szükség van-e segítségre, ajánljuk fel azt, illetve értesítsük a mentőket, a rendőrséget. Az például nem elvárás, hogy személyesen mi mentsük meg a sérültet, szabadítsuk ki szorult helyzetéből, saját testi épségünk vagy életünk kockáztatásával. Ha egy úszni nem tudó ember hívja a mentőket, hogy valaki fuldoklik, de nem próbálja kimenteni, azért ki vonná felelősségre? Ugyanígy nem elvárás, hogy bevessük magunkat egy lángoló autóba. Az viszont igen, hogy értesítsük a rendőrséget, mentőket, tehát szaksegítséget hívjunk – az sem árt, ha van nálunk tűzoltó készülék autóba. Az egészségügyi szempontból képzetlen segítő nem is feltétlenül ismeri fel, hogy milyen típusú a sérülés. Azt sem könnyű eldönteni, kirángassuk-e a lehető leggyorsabban a gerincsérültet, ha mondjuk szivárog az üzemanyag, és félő, hogy robbanás lesz a vége? Sokan nem tudnak újraéleszteni, van, aki azzal sincs tisztában, hogy nem üti meg az áram, ha elektromos autó közelébe megy, mert nagyobb balesetnél az elektromos rendszerek szétkapcsolnak. Azért vízzel ne próbálják meg oltani!