AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A sebességváltók világa. Manuális vagy automata?

A kézi vagy manuális sebességváltó és az automata váltók világa nagyon hasonló és mégis sokban eltér. Mely sebességváltót részesítjük előnyben és vajon miben is különböznek? Nézzük meg!

 

A manuális és automata váltók

 

Maga a sebességváltó olyan járművekbe szerelt hajtómű, mely a nyomatékot és a fordulatszámot képes megváltoztatni. A kézi sebességváltók segédfokozatokkal működnek. Ezeket a fokozatokat mi állítjuk be. Az automata sebességváltók helyzetében pedig ugyanezt egy automata végzi. A váltáshoz mindenképp szükségünk van egy váltó karra. Az automata sebességváltóknál is. Sokak szerint a manuális és az automata váltókar hasonlít egymásra. Annyi a különbség, hogy az automata sebességváltóval működő autók váltókara csak függőleges irányban tud mozogni. Ezen kívül vannak olyan automata váltós autók, melyeknél nyomógombos rendszerrel működik a váltás. Mind a kézi, mind az automata sebességváltók többféle tervezési formában találhatók meg, melyek teljesítménybeli eltéréseket vonnak maguk után.

Az autó sebességváltója

Mely sebességváltót részesítik előnyben?

 

A nagy amerikai gyártók az 1950-es években automata sebességváltó rendszerrel szerelték fel autómodelljeiket. Ezzel szemben az európai járművezetők megközelítőleg 80%-a inkább a manuális sebességváltókat preferálja. Ausztráliában és Ázsiában körülbelül az 1990-es években került előtérbe az automata váltórendszer. A modern gépjárművekben szintén egyre ritkábban találhatjuk meg a kézi váltókat. Habár a kézi sebességváltókkal felszerelt járművek köztudottan jobb üzemanyag takarékosságot nyújtanak, mint az automatikus testvéreik. Az automatikus sebességváltókkal egyszerűbb megtanulni vezetni, mivel kevésbé bonyolultabb, mint a kézi váltó. Viszont egyes országokban azok, akik automata váltós járművek vezetéséhez szereztek engedélyt, nem vezethetnek manuális váltóval felszerelt gépjárművet. Ám, ha kézi váltós autóra vizsgázunk, akkor bármely sebességváltóval felszerelt járműt vezethetünk. Lényegében az automata és a manuális váltóknak is megvannak a saját előnyeik és hátrányaik.